Dwa najzdrowsze dodatki do zielonej herbaty. Ten pyszny napój pomaga schudnąć

Dodano:
Herbata z imbitem i cynamonem Źródło: Shutterstock / SIAATH
Zielona herbata z tymi dodatkami nie tylko świetnie smakuje, ale jest wsparciem w utrzymaniu zdrowej sylwetki.

Zielona herbata uznawana jest za najzdrowszy napój świata. My proponujemy: dodaj do niej imbir i cynamon. Te dwa dodatki sprawią, że napój zyska kolejne supermoce. Zielona herbata z imbirem i cynamonem doskonale rozgrzewa, ale też sprzyja gubieniu wagi.

Dlaczego warto pić zieloną herbatę z imbirem i cynamonem?

Zielona herbata sama w sobie jest napojem, który warto pić nie tylko na diecie. Jednocześnie liczne badania pokazują, że ekstrakty z zielonej herbaty (zawierające katechiny) powodują istotny spadek masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością. Z kolei imbir i cynamon to dwa popularne składniki, które często nazywane są sprzymierzeńcami osób na dietach redukcyjnych. Choć nie są cudownym środkiem na utratę wagi, ich regularne spożywanie może realnie wspierać proces odchudzania.

Imbir i cynamon przyspieszają metabolizm, ponieważ mają właściwości termogeniczne – delikatnie podnoszą temperaturę ciała, co sprawia, że organizm zużywa nieco więcej energii (kalorii) na utrzymanie ciepła. To może wspomóc spalanie tłuszczu (nie bez powodu i imbir, i cynamon, nazywane są naturalnymi spalaczami tłuszczu).

Jednocześnie cynamon wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę, co pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy i zapobiega napadom głodu. Delikatnie słodki smak cynamonu pomaga też oszukać mózg, który domaga się czegoś słodkiego. Imbir z kolei może wspierać kontrolę poziomu cukru po posiłkach. Stabilny cukier we krwi to mniejsze ryzyko podjadania i odkładania tłuszczu.

Zarówno imbir, jak i cynamon to sprzymierzeńcy układu pokarmowego. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co usprawnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Cynamon działa łagodnie przeciwzapalnie i może ograniczać wzdęcia.

Jak zrobić zieloną herbatę z imbirem i cynamonem?

Przepis na taką herbatę jest bardzo prosty: wystarczy do parzenia herbaty (zarówno suszu jak i torebek) dodać 2-3 plasterki świeżego imbiru oraz laskę cynamonu. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, imbir można zetrzeć. Woda do parzenia takiej herbaty powinna mieć ok. 80 °C. Należy ją parzyć 3-4 minuty.

Gotową herbatę można dosłodzić niewielką ilością miodu lub dodać do niej plasterek cytryny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...