Dorzuć zaskakujący składnik, a kotlety mielone zyskają nowy wymiar. U mnie w domu je pokochali
Kotlety mielone robię dość często, bo ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Mogę więc spokojnie przygotować je po powrocie z pracy. Muszę jednak przyznać, że sama miałam już dość ich klasycznej wersji. Dlatego pokusiłam się o mały eksperyment i jak się okazało, był bardzo trafiony.
Jak odmienić smak kotletów mielonych?
Klasyczne kotlety mielone robi się z mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka i cebuli. Ta ostatnia może być posiekana i podsmażona albo starta na małych oczkach. Po usmażeniu kotlety są smaczne, ale trochę bez wyrazu. By odmienić ich smak, warto dorzucić do mięsnej masy wybrany dodatek. Mogą to być 1-2 łyżeczki ostrej musztardy albo chrzanu, starty, kiszony ogórek czy podsmażone pieczarki. Na zmianę smaku łatwo też wpłynąć przyprawami i ziołami. Dobrze sprawdzi się przeciśnięty ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki czy majeranek.
Jak zrobić soczyste i apetyczne kotlety mielone?
Ostatnio robiąc kotlety mielone, skusiłam się na zaskakujący dodatek. Była to kukurydza z puszki, której zostało mi trochę z surówki z poprzedniego dnia. Odsączyłam ją i połączyłam z wyrobioną, mięsną masą. Z masy uformowałam kotlety, obtoczyłam je w tartej bułce i usmażyłam. Po przekrojeniu kotlety wyglądały pięknie, były też lekko słodkawe i soczyste. Rodzinie przypadły do gustu, ale następnym razem z pewnością doprawię tę potrawę odrobiną ostrej papryki.
Przepis: Kotlety mielone z kukurydzą
Soczyste i apetyczne kotlety z dodatkiem kukurydzy z puszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kajzerka
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- tarta bułka do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBułkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Do mięsa zetrzyj też na małych oczkach cebulę. Dodaj jajko, trochę soli i pieprzu, dokładnie wyrób masę. Na końcu dodaj do niej odsączoną kukurydzę i krótko wyrób.
- Formowanie i smażenieZ masy formuj kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na średnim ogniu, po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miały chrupiącą skórkę.
Jak odgrzewać kotlety mielone?
Kotlety mielone najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Gdy jednak nie macie wyjścia, możecie je przyrządzić wcześniej, a przed podaniem tylko je odgrzać. Większość osób po prostu wkłada je do kuchenki mikrofalowej i ekspresowo robią się ciepłe. Jednak nie smakują wtedy jakoś wyjątkowo. Gdy więc chcecie, by kotlety zachowały chrupiącą skórkę, odgrzejcie je na małym ogniu na patelni. Patelnię przykryjcie i trzymajcie na niej kotlety ok. 5 minut. W połowie czasu odwróćcie je na drugą stronę.
Dobrym sposobem jest też odgrzanie mielonych w piekarniku. Najlepiej umieścić je w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Po 10-15 minutach grzania w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza będą soczyste i smaczne.