Lekki, wyrazisty farsz do pierogów robię z dwóch składników. Rodzina woli je od mięsnych
Pierogi to pyszne danie, które wymaga trochę pracy. Dlatego najczęściej szykuję je w weekend. Ostatnio napełniam je prostym farszem, dzięki czemu robię je naprawdę szybko. Samo nadzienie przygotowuję z dwóch składników – szpinaku i sera feta. Pierogi wychodzą lekkie i pełne smaku.
Jak przygotować szpinak na farsz?
Podstawą lekkiego farszu do moich pierogów jest szpinak. Zwykle sięgam po świeży, który można kupić przez cały rok w większości sklepów. Jest pakowany w foliowe torebki i już umyty. Dzięki temu raz-dwa można go przerobić na nadzienie. Wystarczy tylko krótko przesmażyć liście szpinaku na maśle, tak by straciły elastyczność. Nie duszę ich dłużej, tylko odlewam płyn. Liście można też umieścić na sicie i przelać wrzątkiem. Jeśli wolicie rozdrobniony szpinak, możecie wcześniej posiekać liście. Dobrą opcją jest też sięgnięcie po szpinak mrożony. Najlepiej rozmrozić go na patelni pod przykryciem, a potem odparować nadmiar wody.
Jak zrobić pierogi z lekkim farszem?
Przygotowanie pierogów z lekkim farszem zaczynam od zarobienia ciasta. W czasie, gdy odpoczywa pod miską, ja szykuję farsz. Robi się go na tyle szybko, że pół godziny w zupełności na to wystarcza. Podsmażone liście tylko studzę, mieszam z pokruszoną fetą i doprawiam do smaku pieprzem. Do farszu można też dodać trochę klasycznego twarogu, dzięki czemu całość będzie mniej słona. Potem wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wykroić z niego krążki i nadziać je szpinakiem. Te pierogi po wypłynięciu gotuje się tylko ok. 2 minuty.
Przepis: Pierogi ze szpinakiem i fetą
Pierogi z lekkim, aromatycznym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub masła
- szczypta soli
Na farsz:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj miską, odstaw na 30 minut.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozpuść masło lub oliwę, dodaj czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj szpinak, smaż kilka minut, aż straci elastyczność. Odlej nadmiar płynu, wystudź liście. Dodaj pokruszoną fetę, dopraw pieprzem i gałką, wymieszaj.
- Lepienie i gotowanieCiasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrój z niego krążki. Nadziewaj je farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Jak podać pierogi z lekkim farszem?
Pierogi z lekkim farszem lubią też lekką okrasę. Najlepiej smakują polane stopionym masłem. Można do niego dodać trochę posiekanego czosnku i podsmażyć tylko chwilę, by puścił aromat. Inna opcja to posypanie takich maślanych pierogów startym parmezanem. Doda potrawie aromatu.