Ziemniaki zapiekam w aksamitnym sosie. Podaję je do obiadu, a nawet na obiad
Nie przepadam za klasycznymi, gotowanymi ziemniakami podawanymi do obiadu. Lubię je jednak w każdej innej wersji. A ta zapiekana w aksamitnym sosie to jedna z moich ulubionych. Te ziemniaki smakują tak, że niektórzy wolą je od mięsa i zjadają z samą surówką. Przygotujcie je i przekonajcie się o tym sami.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?
Do zapiekania najlepiej nadają się młode ziemniaki. Jednak ponieważ sezon na nie trwa krótko, w ten sam sposób przyrządzam też jesienne warzywo. Młode ziemniaki wystarczy dokładnie wyszorować, opłukać, osączyć, zalać sosem i w nim je upiec. Jednak starsze trzeba przygotować nieco inaczej.
Lubię, gdy ziemniaki są w całości, więc wybieram do tej potrawy jak najmniejsze sztuki. By szybko się zapiekły, wcześniej je podgotowuję. Wystarczy ok. 5-7 minut gotowania, aby zmiękły. Ziemniaki można też przekroić na pół, pokroić w cząstki lub w plasterki. Im będą drobniejsze, tym szybciej się upieką.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane w sosie?
Tajemnicą tych pysznych ziemniaków jest aksamitny sos. Robię go podobnie, jak beszamel, z tym że na koniec dodaję do niego starty ser. Gdy ser się roztopi i powstanie jednolita masa, zalewam nią podgotowane ziemniaki, ułożone w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej, wstawiam do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza i piekę ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia usuwam folię, podnoszę temperaturę do 200 stopni Celsjusza i czekam, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.
Przepis: Ziemniaki zapiekane w sosie
Pożywne ziemniaki z piekarnika zapiekane w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg jak najmniejszych ziemniaków
Sos serowo-maślany:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 100–150 g startego sera cheddar
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, jeśli są duże, możesz przekroić na pół lub na cztery części. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 5-7 minut. Odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie sosuW rondelku roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj przez chwilę, aż powstanie jasna zasmażka. Powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj starty cheddar i mieszaj, aż się rozpuści. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- ZapiekanieSosem polej ziemniaki, przykryj je folią aluminiową. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 minut. Potem usuń folię, podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki, aż się ładnie zrumienią.
Jak podać ziemniaki zapiekane w sosie?
Ziemniaki zapiekane w sosie najlepiej smakują podane od razu z piekarnika. Doskonale pasują do pieczonego kurczaka, schabu czy łososia. Można je też podać, jako samodzielne danie np. z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki. Przed podaniem warto je posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki, tymiankiem lub szczypiorkiem.