Dodaj 2 łyżeczki do owsianki. Z tym śniadaniem schudniesz szybciej, niż myślisz

Dodano:
Odchudzająca owsianka Źródło: Shutterstock / Fascinadora
Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Ma za zadanie dostarczyć nam energii i wartościowych składników. Jak się okazuje, może też ułatwić odchudzanie. Ta owsianka jest tego dowodem.

Jeśli marzycie o szczupłej sylwetce, odpowiednio planujcie swoje posiłki. Czasem nie trzeba wiele, by pobudzić metabolizm i ułatwić gubienie zbędnych kilogramów. Tak jest na przykład w przypadku tej prostej, pożywnej owsianki. Wzbogacona o 2 łyżeczki sypkiego dodatku, przyspieszy trawienie i na długo zapewni uczucie sytości.

Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia?

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej zaliczane są do superfood, czyli bardzo wartościowych produktów spożywczych. Są małe i mają zdolność silnego pęcznienia, dzięki czemu tworzą żelową strukturę. Działa ona zagęszczająco i stanowi świetny wypełniacz w żołądku. Dzięki temu i dużej zawartości błonnika, nasionka te na długo dają uczucie sytości, wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi.

Poza tym chia stanowi też doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na serce i prace mózgu. Dostarczają także białka, wapnia, magnezu, cynku i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych małych nasionek może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawie pracy jelit i ogólnym samopoczuciu.

Jak zrobić owsiankę z chia?

Owsiankę z chia można zrobić na dwa sposoby. Wieczorem możecie nastawić tzw. nocną owsiankę. Jej przygotowanie polega na zalaniu płatków owsianych i nasion chia zimnym mlekiem i wstawieniu całości do lodówki. W tym czasie płatki i chia napęcznieją i zmiękną, dzięki czemu nie będą wymagały gotowania.

Jeśli jednak szykujecie owsiankę rano, przygotujcie ją na ciepło. Płatki owsiane ugotujcie na mleku, a gdy przestygną, wymieszajcie je z chia i pozostałymi dodatkami.

Przepis: Odchudzająca owsianka

Owsianka z dodatkiem nasion chia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
470

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych górskich (ok. 50 g)
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • ½ dojrzałego banana
  • kilka migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owsiankiW rondelku zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj całość ok. 5-8 minut. Owsiankę przelej na talerz, odstaw do przestygnięcia.
  2. WzbogacanieDodaj do niej nasiona chia i rozgnieciony banan, wymieszaj. Posyp posiekanymi migdałami i cynamonem, polej łyżeczką miodu.

Te składniki też warto dodać do owsianki

Jeśli chcecie, by wasza owsianka była jeszcze bardziej pożywna, możecie dodać do niej też inne składniki. Działanie odchudzające wspomogą: otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, a także świeże owoce. Dobrymi dodatkami do owsianki będą także: orzechy, masło orzechowe, suszone owoce, miód, cynamon, kakao.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...