Tartę z tym warzywem robię na deser. Wszystko zapiekam na kruchym spodzie
Na maślanym spodzie można upiec cuda. Pyszny farsz przygotowywałam już z różnych składników, ale ostatnio moim ulubionym połączeniem jest batat z jabłkami. Ich miąższ zapewnia zrównoważony smak i delikatną konsystencję nadzienia, która w przyjemny sposób kontrastuje z chrupiącymi brzegami ciasta.
Jak zrobić tartę z batatami i jabłkami?
Do tego deseru przygotowuję kruchy spód, który krótko podpiekam. Następnie kładę na nim plasterki pieczonego słodkiego ziemniaka z masłem i brązowym cukrem, przykrywam pokrojonymi jabłkami i wstawiam do piekarnika.
Do wypieku używam zwykle słodkich odmian owoców. Gdy mam w domu te kwaśne, dokładam więcej cukru albo rezygnuję z niego całkiem i robię tartę w wytrawnym wydaniu.
Gdy chcę przyrządzić wersję na słono, nie dodaję cukru do ciasta ani nadzienia, pomijam także pistacje. Do składników na spód dosypuję wtedy 1/3 łyżeczki soli, natomiast bataty skrapiam oliwą z oliwek i przesypuję 100 g startego żółtego sera. Lubię też oprószyć je suszonym tymiankiem, oregano, majerankiem albo rozmarynem, bo dzięki temu mają piękny aromat.
Przepis: Tarta z batatami i jabłkami
Pyszne ciasto na kruchym spodzie z maślanym nadzieniem ze słodkich ziemniaków i plasterkami jabłek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka drobno posiekanych pistacji
Na nadzienie:
- 200 g obranego batata
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPosiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier, sól, żółtko i wodę. Zagnieć szybko ciasto, rozwałkuj na blacie posypanym mąką, po czym wyłóż plackiem dno i boki podłużnej formy na tartę. Odłóż do lodówki na 30 minut, po czym przebij spód w kilku miejscach wykałaczką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut.
- Pieczenie batataWyszoruj batata, przekrój na pół, posmaruj łyżeczką masła i ułóż w żaroodpornym naczyniu przeciętą stroną do spodu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-20 minut. Gdy lekko zmięknie, wyjmij go i ostudź, a następnie pokrój w plasterki. Nie wyłączaj przy tym piekarnika.
- Pieczenie ciastaObierz jabłka, usuń nasiona i pokrój miąższ w cienkie kliny. Wyjmij formę z lodówki, ułóż w środku plasterki batata, przekładając je kawałeczkami pozostałego masła i przesypując mieszanką cukrów. Na wierzchu ułóż rzędy plasterków jabłek, by zachodziły na siebie. Piecz 25-30 minut, aż owoce i brzegi ciasta się zarumienią. Podaj je z dekoracją z pistacji.
Przepis na prosty spód z batatów
Nie zawsze mam czas, by przyrządzać osobno spód i nadzienie. Wtedy idę na łatwiznę i zastępuję ciasto plasterkami batatów. Surowe bulwy obieram i kroję cienko, najlepiej na grubość około 3 milimetrów. Potem wykładam krążkami dno i boki formy. Robię to tak, by zachodziły na siebie i tworzyły zwartą warstwę. Wnętrze smaruję oliwą, oprószam solą i pieprzem, po czym wkładam do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 18-20 minut. Na koniec nakładam nadzienie i zapiekam, aż będzie przyrumienione.
Jak zrobić ciasto ziemniaczane z jabłkami?
Kruche ciasto można zrobić z ugotowanymi ziemniakami, które trzeba najpierw wystudzić i przepuścić przez praskę. Łączę porcję 200 g z taką samą ilością mąki pszennej posiekanej ze 150 g zimnego masła, dodaję 2 jajka i 100 g cukru, po czym krótko wyrabiam. Odkładam masę do lodówki na 1-3 godziny, a potem przygotowuję spód do wypieku. Kładę na niego plasterki jabłek albo masę z prażonych owoców i posypuję kruszonką.