W sezonie na orzechy zawsze piekę te maślane talarki. Znikają szybciej, niż sięgniesz po kubek herbaty
Gdy mam ochotę na kruche ciasteczka, do głowy przychodzi mi tylko ta receptura. To najlepsza wersja, jaką jadłam, bo zawiera moje ulubione orzechy włoskie. W połączeniu z masłem i wanilią smakują wprost nieziemsko. Apetyczny wygląd talarków to efekt ich krojenia.
Jak zrobić ciasteczka maślane z orzechami włoskimi?
Moje wypieki przygotowuję z kruchego ciasta na maśle, do którego sypię duże kawałki orzechów. Masy nie rozwałkowuję, by wykrawać z niej krążki, ani też nie robię kulek, które rozpłaszczam przed pieczeniem. Zamiast tego formuję walce i kroję na plasterki.
Aby w talarkach było widać przekrojone orzechy, wałki najpierw zamrażam. Powinny być twarde, choć nie jak kamień. Dopiero wtedy można ciąć je ostrym nożem, zachowując równe krawędzie.
Przepis: Ciasteczka maślane z orzechami włoskimi
Pyszne kruche wypieki z kawałkami orzechów i waniliową nutą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 98 w każdej porcji
Składniki
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPołam orzechy na mniejsze kawałki. Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier, żółtka, wanilię i sól. Wyrób szybko ciasto i połącz z orzechami. Następnie podziel je na dwa kawałki, uformuj z nich walce, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do zamrażarki.
- Krojenie ciastekWyjmij walec z zamrażarki i używając ostrego noża z piłką pokrój go na plasterki. Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i powtórz czynności z drugim walcem.
- PieczenieWstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 12-15 minut, aż ciastka przyrumienią się wokół brzegów.
Szybkie ciasteczka maślane z orzechami inaczej
Robienie tych ciastek jest łatwiejsze, gdy dorzucam do nich orzechy drobno posiekane albo mielone, bądź zastępuję je masłem orzechowym. W tej ostatniej sytuacji zmniejszam jednak dodatek masła krowiego, by zachować właściwe proporcje składników. Inaczej masa może rozpływać się od nadmiaru tłuszczu i tracić kształt przy pieczeniu.
Na każde dołożone 50 g masła z orzechów ziemnych czy migdałów odejmuję 30 g masła z kostki. Taka masa może wymagać dłuższego chłodzenia przed formowaniem. Dalej robię ciasteczka jak w przepisie bazowym.
Czy ciasto kruche trzeba chłodzić?
Tego kroku nie warto pomijać, ponieważ wpłynie to negatywnie na wypieki. Obniżenie temperatury jest kluczowe, by zestalić masło. Bez tego łączy się ono z mąką, a masa rozlewa się w piekarniku. Zabieg ten zapobiega też tworzeniu się siatki glutenowej, przez którą ciasto jest twardsze i bardziej zbite. Bez schłodzenia ma ono także tendencję do kurczenia się, a konsystencja staje się bardziej tłuszczowa.
Ciasto włożone na 30-60 minut do lodówki nie klei się i nie rwie przy wałkowaniu, a po upieczeniu zachowuje kształt, odpowiednią kruchość oraz chrupkość.