Kaszę mannę serwuję inaczej niż kiedyś. Jest smaczna i bardzo zdrowa
Kasza manna z sokiem czy też syropem malinowym to klasyka mojego dzieciństwa. Zwykle jedliśmy ją na kolację. Była smaczna, lekkostrawna i bardzo pożywna. Dlatego sama też czasami ją przyrządzam mojej rodzinie. Serwuję ją jednak z mniej słodkim, a więc mniej kalorycznym dodatkiem. Są to duszone owoce, do których nie dodaję cukru.
Jak przygotować duszone owoce?
Kaszę mannę podaję na kolację z duszonymi owocami. O tej porze roku do dyspozycji są śliwki, gruszki i jabłka. I właśnie taką mieszankę zamieniam w smaczny dodatek do kaszy. Jabłka i gruszki tylko obieram i kroję w kostkę, zaś śliwki oczyszczam z pestek i kroję na mniejsze kawałki. Owoce wsypuję do garnka, podlewam odrobiną wody i podgrzewam do zagotowania. Potem zmniejszam ogień, dodaję trochę cynamonu i gotuję, aż owoce zaczną się lekko rozpadać. Jeśli owoce nie zbyt słodkie, całość można dosłodzić do smaku.
Jak zrobić kaszę mannę na kolację?
Przygotowanie kaszy manny na kolację zaczynam od podduszenia owoców. Czyli najpierw je rozdrabniam, a potem gotuję, aż puszczą sok i zmiękną. Gdy mam już sos, gotuję kaszę. Na naszą 4-osobową rodzinę gotuję ją na 750 ml mleka. By wyszła gęsta, jak lubimy, dodaję na tę ilość płynu ok. 1/3-1/2 szklanki kaszy. Gotuję ją na małym ogniu z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki masła. Cały czas też ją mieszam, by się nie przypaliła i by nie było w niej grudek. Gdy kasza jest już gęsta i miękka, nakładam ją do miseczek i polewam duszonymi owocami. Smakuje wyśmienicie!
Przepis: Kasza manna z duszonymi owocami
Kasza manna na lekką kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 250 g śliwek
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- cynamon
- cukier do smaku
- 750 ml mleka
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Duszenie owocówJabłko i gruszkę obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki. Owoce umieść w rondelku, skrop wodą, zagotuj. Dodaj cynamon, duś na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dosłodź do smaku.
- Gotowanie kaszyMleko wlej do garnka, wsyp kaszę mannę i szczyptę soli. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dodaj masło, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Kaszę mannę podawaj polaną duszonymi owocami.
Inna wersja kaszy manny
Gotując kaszę mannę, można ją też nieco dosłodzić. Ja jednak wolę dodać do niej szczyptę soli, bo sos będzie już wystarczająco słodki. Sos do kaszy manny można też przygotować z samych śliwek. Zamiast sosem owocowym gotową kaszkę mannę możecie polać miodem lub syropem klonowym.