Przyprawiam i wstawiam do piekarnika. To zdrowe mięso zawsze wychodzi miękkie i soczyste

Dodano:
Pieczony udziec indyczy Źródło: Shutterstock / freeskyline
Uwielbiam takie dania obiadowe, jak to. Nie ma przy nim dużo pracy, bo w zasadzie robi się samo. Wystarczy je tylko przyprawić i wstawić do piekarnika. Za to za każdym razem wychodzi idealne pod względem smaku, soczystości i kruchości.

Moja rodzina preferuje mięsne dania obiadowe. A ja najbardziej takie, które przyrządza się szybko i bezproblemowo. Do takich potraw z pewnością należy pieczony udziec indyczy. Mięso to jest zdrowe, a przy tym, w odróżnieniu od piersi, zawiera trochę tłuszczu. Dzięki temu nie trzeba się specjalnie starać, bo zawsze się udaje i wychodzi pyszne.

Jak przygotować udziec z indyka do pieczenia?

Udziec indyczy to ciemne mięso, które zawiera zwykle kość, skórę, sporo tłuszczu i trochę przerostów. Jest też na tyle duże, że spokojnie wystarcza na obiad dla 4-osobowej rodziny. Idealnie nadaje się z tego powodu do pieczenia. Nim jednak go przyprawię, wykrawam z mięsa kość. Dzięki temu mięso dzieli się na dwa kawałki, a ja zyskuję kość otoczoną niedużą ilością mięsa, którą zwykle dorzucam do wywaru.

Otrzymane w ten sposób kawałki mięsa wystarczy tylko odpowiednio przyprawić. Oprócz soli, pieprzu, czosnku i papryki, do indyka będzie pasować też imbir, rozmaryn, tymianek czy estragon. Ulubionymi przyprawami oprószam więc mięso, lekko skrapiam olejem, by lepiej wydobyć z nich aromat, nacieram i odstawiam je na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.

Jak upiec aromatyczny udziec indyczy?

Udziec indyka z racji tego, że zawiera sporo tłuszczu, nie jest zbyt wymagający w czasie pieczenia. Ja zwykle zamarynowane mięso układam w naczyniu żaroodpornym, obkładam warzywami, np. pokrojoną marchewką, cukinią, cebulą, papryką i wstawiam do piekarnika. Mięso można też obłożyć plastrami pomarańczy, posypać rodzynkami lub suszoną żurawiną i skropić białym winem. Dwa kawałki mięsa ważące łącznie ok. 1,2-1,3 kg piekę zwykle ok. 80 minut.

Przepis: Pieczony udziec indyczy

Aromatyczne pieczone mięso indycze

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • udziec indyczy ok. 1,2-1,3 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • estragon
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaUdziec opłucz, osusz, wytrybuj z niego kość. Otrzymane dwa kawałki mięsa natrzyj przyprawami i olejem, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. PieczenieMięso umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Obłóż je pokrojonymi warzywami. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Mięso piecz ok. 70-80 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać pieczony udziec indyczy?

Pieczony udziec indyczy doskonale smakuje podany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można je upiec razem z mięsem, dokładając je do piekarnika mniej więcej 40 minut przed końcem pieczenia. Dobrze też będzie smakował podany z ryżem lub kaszą. Oprócz warzyw, z którymi mięso się piekło, serwuję też do niego ulubioną surówkę, np. z pora, selera.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...