Pyszna i zdrowa sałatka śledziowa. Poznaj genialną recepturę mojej babci

Dodano:
Sałatka śledziowa Źródło: Shutterstock / vivooo
Moja babcia uwielbiała śledzie i potrafiła je przerabiać na wiele sposobów. Do moich ulubionych należała ta sałatka, która łączyła w sobie smaki ostre i słodkie. Dziś sama chętnie ją przyrządzam, dokładnie według receptury babci.

Sałatki śledziowe zazwyczaj pojawiają się na wigilijnym stole. Jednak są na tyle smaczne, że nie czekam, aż do Świąt, by je przygotować. Zwłaszcza że nie jest to wcale trudne. Dziś pokażę wam, jak zrobić pożywną i doskonale zbalansowaną smakowo sałatkę ze śledzi, buraka i jeszcze kilku dodatków.

Jakie śledzie dodać do sałatki?

Do sałatki śledziowej najlepiej sprawdzają się matiasy, czyli solone filety śledziowe. Można je kupić na wagę, za niewysoką cenę. W domu wystarczy je tylko opłukać i wymoczyć. Dzięki temu usuwa się z nich nadmiar soli, użytej do konserwowania. Czas moczenia śledzi zależy od naszych upodobań smakowych. Ja zwykle moczę je ok. 2 godziny, w tym czasie raz zmieniając wodę. Można też jednak moczyć je tylko godzinę, jeśli woli się bardziej wyraziste smaki, a nawet 6-8 godziny, by były delikatne.

Jak zrobić pożywną sałatkę śledziową?

Sałatka śledziowa przygotowana według receptury mojej babci jest nie tylko smaczna, ale też wygląda niezwykle apetycznie. To dlatego, że babcia zawsze układała ją na przemian – raz mieszanka śledziowa, raz buraczki. Jeśli chodzi o część jasną sałatki, robi się ją z pokrojonych śledzi, ugotowanych ziemniaków, gruszki i kwaśnej śmietany. Część buraczkowa oprócz gotowanych buraków zawiera też posiekaną, czerwoną cebulę i suszoną żurawinę.

Przepis: Sałatka śledziowa z burakiem

Pożywna sałatka śledziowa z dodatkiem buraków, ziemniaków, gruszki i cebuli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 ugotowane lub upieczone burak
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki suszonej lub świeżej żurawiny
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, cukier
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety śledziowe opłucz, wymocz. Odsącz, osusz, pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki i buraki obierz, pokrój w niedużą kostkę. Gruszkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówFilety śledziowe wymieszaj z ziemniakami, gruszką, musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem. Buraki połącz z żurawiną, cebulą, sokiem z cytryny i oliwą, dopraw.
  3. Wykańczanie sałatkiNa półmisek kładź obok siebie na przemian warstwę białą i czerwoną sałatki. Sałatkę dobrze schłodź. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Inna wersja sałatki śledziowej

Tę sałatkę śledziową można też przygotować zupełnie inaczej. Warstwy można układać w szklanym, przezroczystym naczyniu, biała na przemian z czerwoną. Można też wymieszać razem wszystkie składniki, co jednak spowoduje, że cała sałatka zrobi się różowa. Jeśli chcecie uniknąć takiego zabarwienia, najpierw w salaterce umieśćcie jasną część sałatki, a na nią wyłóżcie buraczkową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...