Biorę bułki, parówki i dwa dodatki. Ta kolacja wychodzi lepsza niż każda inna

Dodano:
Zapiekanki z parówkami Źródło: Shutterstock / Yui Yuize
Marzy wam się niezwykła kolacja? Oto pomysł na proste i pyszne danie na ciepło, które idealnie nadaje się na kolację. Mało przy nim pracy, a rodzina z pewnością będzie zachwycona.

Moja rodzina uwielbia kolacje na ciepło. Przy niektórych jest trochę pracy, ale ta akurat jest prosta i łatwa do przygotowania. Robię ją z kilku niewyszukanych składników, wstawiam do piekarnika i po kilkunastu minutach mam pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdźcie, jak łatwo je przyrządzić.

Jak przygotować szpinak do zapiekanki?

Do tych chrupiących zapiekanek na kolację dodaję szpinak. Nim położę go na bułkach, poddaję go krótkiej obróbce termicznej. Na patelni roztapiam trochę masła, przesmażam na nim 1-2 posiekane ząbki czosnku. Potem dorzucam opłukane liście świeżego szpinaku. Przesmażam je krótko, by tylko straciły elastyczność i doprawiam. Liście lekko odsączam z płynu i układam w naciętych bułkach.

Jak zrobić chrupiącą kolację na ciepło?

Tę chrupiącą kolację na ciepło robię z bagietki, parówek i dwóch niewyszukanych dodatków. Bagietkę kroję na kawałki na jedną porcję, każdą nacinam i rozchylam. W każdą bułkę wkładam trochę podduszonego szpinaku, kładę na nią parówkę i posypuję tartym serem. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Po 5-8 minutach pieczenia bułki są gorące, chrupiące i gotowe do podania.

Przepis: Zapiekanki z parówkami

Kolacja na ciepło z piekarnika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 1 bagietka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 parówki
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZ bagietki odkrój twarde końcówki, bułkę przekrój na cztery części. Każdą natnij do połowy, lekko rozchyl. Masło rozpuść na patelni, dodaj posiekany czosnek, przesmaż chwilę. Dodaj liście szpinaku, chwilę podduś, oprósz solą i pieprzem.
  2. Układanie i zapiekanieW każdą bułkę nałóż trochę odsączonego szpinaku. Połóż na niego parówkę, posyp serem. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz 5-8 minut, aż ser się roztopi, a bułki zrobią się chrupiące.

Wskazówka: Każdą zapieczoną bułkę najlepiej podać w serwetce na talerzyku.

Inna wersja zapiekanek na kolację

Zamiast szpinaku do tych zapiekanek można dorzucić inny dodatek. Mogą to być np. podduszone plasterki pieczarek czy paski papryki. Zamiast parówek można zaś położyć pokrojoną w paski szynkę czy plasterki wędzonego boczku. Bagietkę da się zaś zastąpić inną bułką, np. paluchem, do hot-dogów, a nawet zwykłą kajzerką, a starty, żółty ser np. plasterkami mozzarelli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...