Suszę grzyby i robię najlepszą domową przyprawę. Sypię do każdej zupy, sosów i pasztetów

Dodano:
Przyprawa z suszonych grzybów Źródło: Shutterstock / Losangela
Przyprawa z grzybów suszonych to coś, co zawsze lubię mieć pod ręką. Każdego roku jest nieco inna, ale zawsze tak samo uniwersalna i pyszna.

Suszone grzyby to jeden z najpopularniejszych sposobów zachowania ich na zimę. Ja zawsze część takich grzybów przerabiam na przyprawy. Piszę w liczbie mnogiej nie bez powodu, bo to zwykle kilka różnych słoiczków. Bazą takiej przypraw jest zawsze proszek grzybowy.

Jak zrobić proszek grzybowy?

Przygotowanie proszku grzybowego jest bardzo proste. Potrzebne są dowolne, dobrze wysuszone grzyby. Mogą to być całe grzyby lub ich kapelusze, ale warto tu też wykorzystać trzonki, które potem dodają potrawom dodatkowej kremowości. Suszone grzyby trzeba rozdrobnić na proszek. Możesz wykorzystać do tego dobry blender kielichowy lub tradycyjny młynek.

Z jakich grzybów zrobić proszek? Odpowiedź jest prosta: z każdych suszonych. Warto jednak wiedzieć, że proszek z podgrzybków będzie bardziej wyrazisty i będzie dodatkowo barwić potrawy na ciemniejszy kolor, a z borowików będzie jasny i delikatniejszy w smaku. Ja uwielbiam robić proszek z suszonego siedzunia sosnowego: ma delikatny, orzechowy smak i sprawia, że sos czy zupa, stają się przyjemnie kremowe. Oczywiście taki proszek można zrobić miksu różnych grzybów.

I co ważne: już sam proszek grzybowy jest doskonałą przyprawą i dodatkiem do potraw. Proszek grzybowy można dodawać do zup, sosów, można posypać nim mięso na pieczeń, albo wykorzystać do zrobienia kremowej zupy grzybowej. Sprawdzi się też jako dodatek do farszów czy pasztetów, także tych warzywnych, którym doda smaku.

Domowa przyprawa z grzybów

Proszek grzybowy można wykorzystać też jako bazę do domowych mieszanek przypraw. Wystarczy wymieszać proszek z dodatkami. Do takich przypraw można dodać sól, jednak ja tego raczej unikam i wolę solić potrawy osobno. Oto kilka pomysłów na domowe przyprawy z grzybów – wystarczy wymieszać te dodatki z proszkiem grzybowym:

  • płatki chili i tymianek,
  • tymianek, oregano, bazylia,
  • biały pieprz,
  • czarny pieprz i suszona skórka otarta z cytryny.

Zarówno do samego proszku jak i kompozycji przypraw i proszku warto dorzucić listek laurowy, który doda nie tylko aromatu, ale też odstraszy szkodniki. Domową przyprawę grzybową i proszek grzybowy należy trzymać w szczelnie zamkniętych słoiczkach, aby nie nabrały wilgoci.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...