Wystarczy zagnieść proste składniki. Mięciutka, rumiana chałka to mistrzostwo świata
Chałka to tradycyjne, lekko słodkie pieczywo drożdżowe, o miękkim wnętrzu i charakterystycznym splocie z kilku wałków ciasta. Ma złocistą, błyszczącą skórkę, którą przed pieczeniem smaruje się roztrzepanym jajkiem. Chałka drożdżowa to przede wszystkim wypiek śniadaniowy. Najczęściej podaje się ją z masłem, dżemem, miodem, a czasem przerabia na tosty francuskie lub słodką zapiekankę. Chałka drożdżowa to prostota i swojski smak. Dla wielu to pyszne wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wizyt u babci. My dziś proponujemy bardzo prosty przepis na taką chałkę z drożdży instant.
Jak zrobić chałkę drożdżową?
Nasza chałka drożdżowa jest zrobiona na drożdżach instant, a to oznacza, że można od razu wymieszać wszystkie składniki, bez konieczności robienia zaczynu (gdybyś jednak chciał zrobić na świeżych drożdżach – użyj ok. 25-30 g na podane w przepisie proporcje).
Aby ciasto pięknie wyrastało i miało idealną strukturę, trzeba je dobrze wyrobić. Poświęć na to 10-20 minut (dla ułatwienia można użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta). W miarę ugniatania ciasto staje się coraz gładsze, elastyczne i przestaje kleić się do rąk – to znak, że jest już gotowe.
Daj ciastu dobrze wyrosnąć. Potem już tylko wystarczy podzielić je na wałeczki (najprościej trzy, ale można więcej) i zapleść w charakterystyczny warkocz. Chałka drożdżowa piecze się szybko: nie potrzebuje więcej, jak 25 minut w piekarniku.
Przepis: Chałka drożdżowa
Pyszna i puszysta chałka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 662 w każdej porcji
Składniki
- 10 g drożdży instant
- 550 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta kardamonu
- 1szczypta soli
dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWszystkie składniki (bez jajka) dobrze wyrób na jednolitą, elastyczną masę. Przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie chałkiCiasto podziel na trzy części i uformuj wałki. Sklej je na końcu i zapleć warkocz. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem, przykryj delikatnie ściereczką i odstaw na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Co można dodać do chałki?
Posmarowaną rozkłóconym jajkiem chałkę przed pieczeniem można posypać różnymi dodatkami. Może to być kruszonka, ale też mak czy sezam. Bardzo łatwo zrobić także chałkę z rodzynkami. Wówczas wystarczy do ciasta dodać rodzynki: na podane w naszym przepisie proporcje będzie to solidna garść rodzynek.