Zrezygnowałam z chia. Te niepozorne ziarenka uspokoiły jelita, zmniejszyły apetyt i poprawiły cholesterol

Dodano:
Nasiona babki jajowatej Źródło: Shutterstock / Heike Rau
Już nie używam w kuchni chia ani siemienia lnianego. Odkąd poznałam skromne nasiona babki, sypię je do różnych potraw. Dzięki jednemu produktowi uregulowałam apetyt, pracę jelit i poziom cholesterolu.

Zwykle jemy zbyt mało rozpuszczalnego błonnika. Gdy w kontakcie z wodą tworzy żel, organizm ma z tego wiele korzyści. Odkryłam, że najlepsze pod tym względem są nasiona babki jajowatej (Plantago ovata). Drobne ziarenka są bez smaku, ale zagęszczają potrawy i wspierają zdrowie.

Na co pomaga babka jajowata?

Ziarenka zapewniają pokaźną dawkę „miękkiego” błonnika, który rozpuszcza się w wodzie i tworzy śluz. Większość znajduje się w łupinie, dlatego stosuje się ją jako suplement diety. Ja jednak wolę naturalny produkt, bo ma najwięcej wartości.

Dodawanie babki jajowatej do jedzenia łagodzi zaparcia i pomaga wyregulować trawienie. Wspiera też korzystne bakterie i poprawia stan jelit, bo powleka je ochronną warstwą. Pomaga również obniżyć poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Co więcej, zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu ułatwia odchudzanie

Maksymalną dzienną dawką ziarenek jest czubata łyżeczka (4 g). Przyjmując je, trzeba wypijać dodatkową szklankę wody.

Co jest lepsze: siemię lniane czy babka jajowata?

Jeśli chodzi o zawartość miękkiego błonnika, babka zawiera go nawet więcej niż len. Nie ulega tak szybkiemu jełczeniu, przy którym powstają szkodliwe związki. Lepiej znosi też podgrzewanie niż zwykłe siemię.

Jeszcze lepiej wypada porównanie nasion babki i chia. Mają one aż dwa razy więcej rozpuszczalnego błonnika niż szałwia hiszpańska, z której żel jest też mniej lepki i gęsty. Dlatego właśnie ziarenka i łuska Plantago ovata są najlepszym wyborem do zagęszczania potraw czy poprawy konsystencji wypieków.

Do czego używać babki jajowatej?

Sypię ją do owsianek, jaglanek i budyniu. Gdy podgrzewam nasiona, pęcznieją w zaledwie 10-15 minut. Dodaję je także do ciasta i chleba. W koktajlach i jogurcie żelują najdłużej. Na zimno zajmuje im to 30-60 minut.

Na bazie babki przygotowuję także kleik, wsypując łyżeczkę do szklanki wody. Unikam wypijania go, zanim nie zwiększą swojej objętości, bo wtedy wiążą wodę w układzie trawienia. Z tego samego powodu nigdy nie jem suchych ziarenek.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania babki jajowatej?

Błonnik z tych nasion nie wszystkim przyniesie korzyści. Są przeznaczone dla osób dorosłych i zdrowych. Trzeba z nich zrezygnować przy uczuleniu na rośliny z rodziny babkowatych. Inne przeciwwskazania są takie same, jak w przypadku szałwii hiszpańskiej i lnu zwyczajnego. To między innymi zwężenie przełyku i niedrożność jelit.

Śluzy z babki wiążą szkodliwe związki w układzie pokarmowym, ale tak samo działają na inne składniki. Dlatego nie są polecane przy zaburzeniach elektrolitowych ani bezpośrednio przed czy po przyjęciu leków lub suplementów diety. Bezpieczny odstęp w czasie to 1-2 godziny.

Babka jajowata poprawia poziom cukru we krwi i lipidogram, wpływając na leczenie chorych z cukrzycą i wysokim cholesterolem. Stosowanie jej wraz z lekami może za bardzo obniżać parametry krwi, więc należy skonsultować je z lekarzem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...