Na kruchy spód kładę krem z jesiennego warzywa. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta

Dodano:
Tarta dyniowa Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Masę do tej tarty robię z dyni i trzech składników. Wystarczy wylać ją na spód i wstawić do piekarnika, by rozkoszować się kremowym deserem. Zapraszam po przepis na niewiarygodnie pyszne ciasto.

Wszystko z dyni – oto moje motto na jesień, zgodnie z którym przyrządzam między innymi ten wypiek. Prosta receptura wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Tarta z nadzieniem z tego warzywa to tradycyjny deser na Święto Dziękczynienia, które przypada zawsze na czwarty czwartek listopada. Smakuje tak świetnie, że w sezonie robię ją w prawie każdy weekend.

Jak zrobić tartę dyniową?

Podstawą jest kruchy spód, który przygotowuję w zwyczajowy sposób. Za to masa dyniowa to całkiem prosta mieszanka. Upieczony miąższ blenduję, po czym łączę ze skondensowanym mlekiem, jajkami oraz mieszanką przypraw. Szykuję ją samodzielnie między innymi z cynamonu i imbiru. Recepturę podaję dalej.

W tym cieście używam gotowej dyni, którą zawsze robię na zapas i zamrażam. Polecam ten sposób, bo pozwala oszczędzać czas. Jeśli nie mam gotowca, a koniecznie chcę upiec tartę, poświęcam na to dodatkowe 35-40 minut.

Przepis: Tarta dyniowa

Ciasto na kruchym spodzie z aromatycznym kremem dyniowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
361 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła w kawałkach
  • 60 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko jaja
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Na masę:

  • 300 g miąższu z pieczonej dyni
  • 200 ml słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduPosiekaj mąkę z masłem, a następnie rozkrusz w dłoniach. Dołóż cukier, sól i żółto, po czym zagnieć krótko ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj wody. Rozwałkuj je na placek o grubości 0,5-1 centymetra, wyłóż nim dno i boki formy na tartę i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Przygotowanie tartyZmiksuj gładko miąższ dyni, dodaj mleko, jajka i przyprawę. Dobrze wymieszaj i wyłóż masę na spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 35-40 minut, aż nadzienie całkiem się zestali. Wystudź ciasto na kratce.

Jak upiec dynię na purée?

Warzywo rozkrawam, usuwam pestki, obieram ze skóry i kroję na kawałki. Układam je w żaroodpornym naczyniu albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 minut.

Gdy używam dyni Hokkaido, która ma najmniejsze rozmiary, piekę całe połówki. W tej samej temperaturze są zwykle gotowe w ciągu 45 minut. Ta odmiana ma jadalną skórę, która mięknie podczas obróbki termicznej. Jeśli z warzywa chcę zrobić z mus, najczęściej go nie obieram.

Jak zrobić przyprawę do dyni pumpkin spice?

Klasycznym dodatkiem do słodkości z dyni jest mieszanka odpowiednio dobranych, zmielonych przypraw korzennych. Można łatwo przygotować ją w domu, łącząc następujące składniki:

  • 3 łyżki cynamonu cejlońskiego,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu.

Tej kompozycji można używać nie tylko do słodkich wypieków, owsianek, koktajli czy kawy latte. Pasuje również do dań wytrawnych. Podkręca smak zupy, gulaszu, zapiekanki czy chlebka z dynią.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...