Mieszam serek homogenizowany i trzy dodatki. W 15 minut robię pożywne, śniadaniowe placuszki

Dodano:
Placuszki śniadaniowe Źródło: Shutterstock / gihanart
Szukacie pomysłu na szybkie, pyszne śniadanie? Proponuję pożywne placuszki z serka homogenizowanego. Robi się je ekspresowo, wszystkim smakują i doskonale sycą.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale ma swoje ograniczenia. Głównie czasowe, bo mało mamy czasu na jego przygotowanie i zwykle zjadamy je w pośpiechu. Przyjemnie by jednak było nie jeść w kółko kanapek i jajecznicy. Dlatego proponuję wam ekspresowe, pożywne placuszki z serka homogenizowanego.

Z jakiego sera zrobić placuszki?

Klasyczne placuszki robi się na bazie mąki. Ja jednak stawiam na smaczniejsze i pożywniejsze placuszki z sera, w których mąka stanowi tylko niewielki dodatek. Można je zrobić z klasycznego sera twarogowego, z twarogu sernikowego, z serka ricotta czy z serków homogenizowanych. Pierwszy twaróg jest najbardziej zwarty i z niego placuszki wyjdą nieco sztywniejsze i bardziej puszyste. Im natomiast serek będzie rzadszy, tym placuszki wyjdą delikatniejsze.

Jak ekspresowo zrobić placuszki z serka homogenizowanego?

Placuszki z serka homogenizowanego robi się bardzo szybko. To dlatego, że serka nie trzeba rozgniatać, ani miksować, a wystarczy tylko przy pomocy łyżki połączyć go z trzema dodatkami. Są nimi: jajko, mąka i proszek do pieczenia. Tę delikatną masę można smażyć beztłuszczowo, dzięki czemu placuszki nie będą zawierały zbędnych kalorii.

Przepis: Placuszki z serka homogenizowanego

Pożywne, delikatne placuszki śniadaniowe

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówW misce wymieszaj serki i jajka. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale lekko lejące.
  2. SmażeniePatelnię z nieprzywieralną powłoką rozgrzej, lekko posmaruj olejem. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je po 2 minuty z każdej strony, aż placuszki będą rumiane.

Jak podać placuszki śniadaniowe?

Placuszki z serków homogenizowanych można podać na słodko lub wytrawnie. Wszystko zależy do tego, czy sięgniecie po serek waniliowy, czy naturalny. Pierwszy jest idealny pod słodkie dodatki. Takie placuszki można więc podać z miodem, syropem klonowym, dżemem czy cukrem pudrem. Placuszki z serka o naturalnym smaku są bardziej uniwersalne. Dobrze będą smakować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Te drugie to np.: śmietana i plasterki wędzonego łososia, plasterki czy pasta z awokado, pasta z tuńczyka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...