Biorę kubek jogurtu, soczyste gruszki i robię ekspresowe ciasto. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano:
Ciasto jogurtowe z gruszkami Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Wygląda efektownie, smakuje rewelacyjnie i aż trudno uwierzyć, że robi się je tak łatwo. To ciasto z gruszkami jest gotowe w niecałą godzinę.

To proste ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi. Dziś proponujemy je w pysznej, jesiennej wersji – z aromatycznymi gruszkami. Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut, a resztą już zajmie się piekarnik. Deser razem z pieczeniem jest gotowy w mniej niż godzinę. Sam bazowy przepis na ciasto jogurtowe warto zapisać: możesz go potem wykorzystać także do wypieków z innymi owocami.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z gruszkami?

Jest wiele przepisów na ciasta jogurtowe. Mogą się różnić nieco składem czy sposobem przyrządzania. Łączy je jedno: obecność jogurtu, który daje niesamowitą wilgotność, a jednocześnie lekkość, ponieważ to właśnie jogurt wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi.

Ten przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Są przepisy, gdzie po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki widelcem i już. Tu jednak bardzo polecam poświęcenie kilku minut właśnie na ubicie jaj z cukrem na puszystą masę. Jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania, nie napracujesz się wiele, a naprawdę warto. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników, wymieszać jedynie do połączenia składników, wylać ciasto do formy i położyć na nim plasterki gruszek.

Przepis: Ciasto jogurtowe z gruszkami

Proste ciasto na jogurcie i oleju.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

  • 4 gruszki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników. Z gruszek wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na grube plastry.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak podawać ciasto jogurtowe z gruszkami?

Takie ciasto jest dobre samo w sobie i można je przed podaniem posypać nie tylko cukrem pudrem, ale też gorzkim kakao lub cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Do dekoracji można również wykorzystać listki świeżej mięty lub melisy, można też je udekorować kleksami polewy czekoladowej albo najprostszym lukrem z soku cytrynowego i cukru pudru. Przy czekoladzie i lukrze dodatkowo możesz (nim zastygną), udekorować ciasto także płatkami migdałów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...