W zasadzie dwa składniki, a kolacja smakuje, jak marzenie. Moje dzieci ją uwielbiają
Moja rodzina uwielbia nietypowe kolacje. Nietypowe nie oznacza, że drogie i wyszukane. Oto doskonały przykład na to, że coś smacznego można zrobić w zasadzie z dwóch składników. Mieszam je w misce, a potem gotuję. Te domowe kluski kładzione to prawdziwe niebo w gębie!
Z jakich składników robi się kluski kładzione?
Do przygotowania klusek kładzionych potrzebujecie w zasadzie dwóch składników. To mąka i jajka. Dodaje się też do nich trochę wody i szczyptę soli, ale te kosztują grosze, więc nawet ich nie liczę. Kluski robi się bardzo szybko, bo składniki umieszcza się w misce i dokładnie miesza. Trzeba postarać się, by w cieście nie było grudek. Powinno być ono też dość gęste, tak by nie rozpłynęło się w czasie gotowania.
Jak zrobić pyszne kluski kładzione?
Przygotowanie ciasta na kluski kładzione zajmie wam dosłownie 5 minut. I to bez sięgania po mikser. Wystarczy zwykła łyżka. Ciasto powinno być na tyle gęste, by po przechyleniu miski zlewało się powoli. I właśnie w ten sposób można je umieszczać w gorącej, osolonej wodzie. Można też kłaść je łyżką lub wylać ciasto na deskę i odkrawać nożem kawałki ciasta bezpośrednio do wrzątku.
Gdy kluski wypłyną na wierzch wody, trzeba je gotować jeszcze 1-2 minuty, a potem wylać na durszlak, przelać wrzącą wodą i już można podawać.
Przepis: Kluski kładzione
Domowe kluski przyrządzane w misce
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 150-170 ml wody
- sól
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaW misce umieść jajko i wodę, rozmieszaj je. Potem dodaj szczyptę soli i wsypuj stopniowo mąkę. Ciasto cały czas mieszaj, by było gładkie i dość gęste.
- GotowanieW garnku zagotuj sporą ilość wody, dodaj sól. Ciasto nabieraj łyżką i kładź je na wrzątek. Gotuj na średnim ogniu 1-2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
- PodawanieKluski przelej na durszlak, przelej gorącą wodą, odsącz. Rozłóż je na talerze, polej stopionym masłem.
Jak podać kluski kładzione?
Kluski kładzione podaje się zwykle w porze obiadowej. Stanowią bowiem doskonały dodatek do sosów, mięs duszonych i pieczonych, a także warzyw. Ja jednak serwuję je na kolację i to z drobnym dodatkiem. Jest nim masło, które zwykle wcześniej roztapiam i polewam nim kluski. Można też jednak posypać gorące kluski wiórkami masła. Smaczną, kolacyjną wersją będą też kluski kładzione posypane startym, żółtym serem.