Rozgniatam, mieszam i smażę. 15 minut i smaczne, pożywne śniadanie dla rodziny gotowe!
Repertuar śniadaniowy jest dość wąski. Większość osób szykuje rano coś z jajek, podgrzewa parówki, robi tosty lub zwykłe kanapki. Ja dołączyłam do tych potraw pyszne placki. Robię je z twarogu, więc są bardzo pożywne. Zobaczcie, jak łatwo je przygotować.
Jaki twaróg przeznaczyć na placki?
Na placki najlepiej wybrać dość zwarty twaróg, który nie zawiera dużo wody. Może to być twaróg półtłusty lub tłusty sprzedawany w postaci klinka albo kostki. Wystarczy rozgnieść go widelcem, by powstała w miarę gładka masa. Odradzam używanie twarogu z wiaderka, takiego, z którego robi się sernik. Może bowiem okazać się zbyt rzadki, a wtedy placki wyjdą miękkie i cienkie.
Jak zrobić szybkie placki z twarogu?
Przygotowanie tych sycących placków to prawdziwa bułka z masłem. Twaróg wystarczy tylko umieścić w misce i rozgnieść niezbyt dokładnie widelcem. Małe grudki są tu nawet bardzo pożądane, bo dają plackom ciekawszej struktury.
Tak przygotowany twaróg należy wymieszać z jajkiem i niewielką ilością mąki. Można też dodać 1-2 łyżeczki cukru zwykłego lub wanilinowego. Lepiej jednak nie przesadzić ze słodkim dodatkiem, bo placki łatwo będą się przypalać w czasie smażenia.
Przepis: Placki twarogowe
Pożywne placki śniadaniowe z twarogu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z jajkiem i mąką.
- SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką kładź placki, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placki nabiorą przyjemnej puszystości, jeśli dodacie do nich trochę proszku do pieczenia. Na podane w przepisie proporcje wystarczy mniej więcej pół łyżeczki.
Jak podać placki z twarogu?
Placki z twarogu najlepiej smakują, podane na słodko. Świetnym dodatkiem będą np.: miód, dżem, konfitura, powidła. Można je też oprószyć cukrem pudrem albo posmarować kremem czekoladowym. Ponieważ są dość neutralne w smaku, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je na słono. Ja lubię je w zestawie z twarożkiem kanapkowym i wędzonym łososiem.