Dwa kubeczki jogurtu, trzy dodatki i mam kolację dla całej rodziny. Znika z talerzy w parę chwil

Dodano:
Racuchy z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Jeśli nie macie pomysłu na kolację, skuście się na te racuchy. Jeśli tylko w swoich zapasach znajdziecie trochę jogurtu naturalnego, jesteście uratowani. Wystarczy, że wymieszacie go z trzema dodatkami, a powstanie coś pysznego.

Wczesna kolacja stwarza większe możliwości, niż późna. Ta druga powinna być mała i lekkostrawna. Wcześniej można skusić się nawet na racuchy. Zwłaszcza takie bazujące na jogurcie naturalnym, które są lekkie, a przy okazji bardzo smaczne. Moja rodzina często o nie prosi.

Jaki płyn dodać do ciasta na racuchy?

Większość osób ciasto na racuchy rozprowadza mlekiem. Są jednak o wiele zdrowsze i lepsze płyny, po które można sięgnąć. Ja zazwyczaj wybieram mleczne napoje fermentowane. Zwykle jest to jogurt naturalny, który często mam w lodówce. Jest gęsty, dzięki czemu ciasto ma odpowiednią konsystencję i racuchy wychodzą lekkie i puszyste. Podobne właściwości będą też miały kefir, maślanka czy mleko zsiadłe.

Jak zrobić pyszne racuchy jogurtowe?

Racuchy jogurtowe to potrawa tania, smaczna i prosta do przygotowania. Wystarczy tylko połączyć jogurt z jajkiem, a potem dodać tyle mąki, by ciasto wyszło dosyć gęste. Mąkę najlepiej od razu wymieszać z proszkiem do pieczenia lub sodą, dzięki czemu spulchniacz będzie równomiernie rozprowadzony w całej masie. Do ciasta warto też dodać szczyptę soli i 1-2 łyżeczki cukru. Z tym ostatnim nie należy przesadzać, bo racuchy będą się łatwo przypalały.

Przepis: Racuchy jogurtowe

Lekkie, chrupiące racuchy z dodatkiem jogurtu naturalnego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kubeczki gęstego jogurtu naturalnego po 200 g lub 1 o wadzie 400 g
  • 1 jajko
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaJogurt wlej do miski, rozmieszaj dokładnie z jajkiem. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i tyle mąki, by po wymieszaniu powstało dość gęste, ale lejące ciasto.
  2. SmażeniePatelnię rozgrzej, wlej trochę oleju. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż powstaną chrupiące, złociste racuchy.

Wskazówka: Do ciasta możecie dodać trochę namoczonych rodzynek, pokrojone śliwki lub jabłko.

Jak smażyć racuchy jogurtowe?

Smaczne racuchy powinny być puszyste i chrupiące. By takie wyszły, trzeba przygotować odpowiednio gęste ciasto, a potem usmażyć je we właściwy sposób. Najpierw należy rozgrzać dość dobrze (ale nie za silnie) patelnię, wlać na nią sporą ilość oleju, a gdy będzie już gorący, kłaść łyżką porcje ciasta i lekko je spłaszczać.

Racuchy można też smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, a nawet na patelni beztłuszczowej. Będą mniej kaloryczne i lżej strawne, ale niestety niechrupiące.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...