Dwa kubeczki jogurtu, trzy dodatki i mam kolację dla całej rodziny. Znika z talerzy w parę chwil
Wczesna kolacja stwarza większe możliwości, niż późna. Ta druga powinna być mała i lekkostrawna. Wcześniej można skusić się nawet na racuchy. Zwłaszcza takie bazujące na jogurcie naturalnym, które są lekkie, a przy okazji bardzo smaczne. Moja rodzina często o nie prosi.
Jaki płyn dodać do ciasta na racuchy?
Większość osób ciasto na racuchy rozprowadza mlekiem. Są jednak o wiele zdrowsze i lepsze płyny, po które można sięgnąć. Ja zazwyczaj wybieram mleczne napoje fermentowane. Zwykle jest to jogurt naturalny, który często mam w lodówce. Jest gęsty, dzięki czemu ciasto ma odpowiednią konsystencję i racuchy wychodzą lekkie i puszyste. Podobne właściwości będą też miały kefir, maślanka czy mleko zsiadłe.
Jak zrobić pyszne racuchy jogurtowe?
Racuchy jogurtowe to potrawa tania, smaczna i prosta do przygotowania. Wystarczy tylko połączyć jogurt z jajkiem, a potem dodać tyle mąki, by ciasto wyszło dosyć gęste. Mąkę najlepiej od razu wymieszać z proszkiem do pieczenia lub sodą, dzięki czemu spulchniacz będzie równomiernie rozprowadzony w całej masie. Do ciasta warto też dodać szczyptę soli i 1-2 łyżeczki cukru. Z tym ostatnim nie należy przesadzać, bo racuchy będą się łatwo przypalały.
Przepis: Racuchy jogurtowe
Lekkie, chrupiące racuchy z dodatkiem jogurtu naturalnego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 2 kubeczki gęstego jogurtu naturalnego po 200 g lub 1 o wadzie 400 g
- 1 jajko
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJogurt wlej do miski, rozmieszaj dokładnie z jajkiem. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i tyle mąki, by po wymieszaniu powstało dość gęste, ale lejące ciasto.
- SmażeniePatelnię rozgrzej, wlej trochę oleju. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż powstaną chrupiące, złociste racuchy.
Wskazówka: Do ciasta możecie dodać trochę namoczonych rodzynek, pokrojone śliwki lub jabłko.
Jak smażyć racuchy jogurtowe?
Smaczne racuchy powinny być puszyste i chrupiące. By takie wyszły, trzeba przygotować odpowiednio gęste ciasto, a potem usmażyć je we właściwy sposób. Najpierw należy rozgrzać dość dobrze (ale nie za silnie) patelnię, wlać na nią sporą ilość oleju, a gdy będzie już gorący, kłaść łyżką porcje ciasta i lekko je spłaszczać.
Racuchy można też smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, a nawet na patelni beztłuszczowej. Będą mniej kaloryczne i lżej strawne, ale niestety niechrupiące.