Lepsza od zielonej herbaty. Ten pyszny napój budzi mnie co rano i podkręca energię na cały dzień
Gdy kawa jest za mocna, a zielona herbata zaczyna się nudzić, polecam yerba mate. Liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) dają przyjemny w smaku, lekko gorzki, żółty napar, który szybko przechodzi w piękną zieleń. Ma sporo kofeiny i wiele zalet, więc polecam chociaż spróbować. Do jego przygotowania i picia nie potrzeba przy tym żadnych specjalnych zestawów.
Czy yerba mate można pić w zwykłym kubku?
Choć tradycyjnie napój robi się w tykwie i pije przez specjalną słomkę z sitkiem, równie dobrze można użyć zwykłego dzbanka lub kubka. Co jednak ważne, suszu nie można zalewać zbyt gorącą wodą. Jej temperatura powinna wynosić około 75 stopni, by nie niszczyć prozdrowotnych związków.
Ja zaparzam herbatę paragwajską w normalnej szklance, korzystając z torebek ekspresowych. Zawierają właściwą dawkę suszu, by napar był smaczny i niezbyt gorzki. Nie ma też wtedy zbyt dużej ilości kofeiny, która mogłaby spowodować niepokój czy palpitacje.
Przy kupnie herbaty z ostrokrzewu warto pamiętać, że wiele rodzajów to surowiec wędzony. Ziele palone, prażone czy opalane dymem ma intensywny smak i mniej korzystne właściwości, bo zawiera niezdrowe produkty spalania. Taki napar lepiej pić tylko okazjonalnie, a na co dzień wybierać łagodną wersję naturalną.
Na co pomaga picie herbaty yerba mate?
Ostrokrzew paragwajski ma sporo kofeiny, w tym wypadku nazywanej mateiną. Związek pobudza układ nerwowy i krążenie, przyspieszając metabolizm. Picie yerba mate ułatwia odchudzanie i pomaga uniknąć tycia. Wiadomo o niej, że zwiększa spalanie kalorii i tłuszczu, ale też wydłuża sytość po posiłku i redukuje apetyt.
Dobroczynne związki z herbatki obniżają cholesterol i glukozę we krwi, przeciwdziałając miażdżycy i cukrzycy. Łagodzą też stany zapalne i poprawiają stan skóry. To całkiem podobne działanie do zielonej herbaty, ale pozbawione jej wad.
Minusem zielonej herbaty jest rybny posmak wielu gatunków, a przede wszystkim wysoka zawartość garbników, które wiążą się z żelazem, magnezem i innymi składnikami mineralnymi. Duże ilości tego napoju mogą sprzyjać anemii, a na pewno trzeba z nich zrezygnować, przyjmując suplementy diety z tymi związkami. Ostrokrzew zawiera znacznie mniej substancji o niepożądanym działaniu, więc dla wielu osób to znacznie lepszy wybór.