Szykuję jesienią, a zimą są jak znalazł do ciast i deserów. Uwielbiam te jędrne owoce
Moja spiżarnia nie jest już tak zastawiona, jak kiedyś. Teraz robię tylko po kilka słoiczków specjałów, których nie da się nigdzie kupić. Należą do nich, chociażby te gruszki w słodkiej zalewie. Wykorzystuję je zazwyczaj, jako dodatek do ciast i deserów, choć świetnie smakują też jedzone same.
Jakie gruszki przeznaczyć do syropu?
Do utrwalenia w syropie najlepiej przeznaczyć dojrzałe, ale twarde, jędrne gruszki. Takie nie rozpadną się w czasie gotowania i ładnie zachowają kształt. Mogą to być gruszki odmian np.: Konferencja, Faworytka, Lukasówka, Paryżanka. Warto zwrócić uwagę, by owoce nie miały żadnych uszkodzeń, ani plam.
Jak zrobić gruszki do ciast i deserów?
Gruszki to jedne z ulubionych owoców mojej rodziny. Lubimy je również w ciastach. Mają delikatny smak i tę niepowtarzalną konsystencję. Są niby miękkie, ale w czasie gryzienia stawiają lekki opór. Takie owoce świetnie sprawdzają się w ciastach ucieranych, a jeszcze lepiej w tych bez pieczenia i w deserach.
By przygotować takie owoce, gruszki trzeba obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Teraz przychodzi pora na ich gotowanie w syropie. Robię go z wody, cukru i odrobiny soku z cytryny. Dzięki temu owoce zachowują odpowiednią twardość i nie ciemnieją. Gdy zrobią się szkliste, przekładam owoce do słoików, zalewam syropem i pasteryzuję.
Przepis: Gruszki w syropie
Gruszki w słodkiej zalewie do ciast i deserów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg twardych gruszek
- 1 l wody
- 350 g cukru
- 2 plasterki cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owoców i syropuGruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj plasterki cytryny i gotuj kilka minut, aż cukier się rozpuści.
- Gotowanie gruszekDo gorącego syropu włóż gruszki. Gotuj je na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż zrobią się szkliste. Wyjmij je, przełóż do słoików, zalej gorącym syropem.
- PasteryzacjaSłoiki dokładnie zakręć. Gruszki włóż do garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj ok. 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Co warto dodać do gruszek w syropie?
Jeśli chcecie nadać gruszkom wyjątkowy smak, dołóżcie do syropu przyprawy korzenne, np. laskę cynamonu, kilka goździków, nasionka kardamonu czy gwiazdkę anyżu. Dobrze też będą pasować: laska wanilii, kawałek skórki zdjętej z cytryny lub pomarańczy, a nawet parę plasterków świeżego imbiru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt smakowy chcecie uzyskać.