Szykuję jesienią, a zimą są jak znalazł do ciast i deserów. Uwielbiam te jędrne owoce

Dodano:
Gruszki w syropie Źródło: Shutterstock / Dream79
Są takie przetwory, które lubię mieć w swoich zapasach. Z pewnością należą do nich te owoce w słodkiej zalewie. Choć można kupić podobne, to jednak nie umywają się do moich. A są idealnym dodatkiem do ciast i deserów.

Moja spiżarnia nie jest już tak zastawiona, jak kiedyś. Teraz robię tylko po kilka słoiczków specjałów, których nie da się nigdzie kupić. Należą do nich, chociażby te gruszki w słodkiej zalewie. Wykorzystuję je zazwyczaj, jako dodatek do ciast i deserów, choć świetnie smakują też jedzone same.

Jakie gruszki przeznaczyć do syropu?

Do utrwalenia w syropie najlepiej przeznaczyć dojrzałe, ale twarde, jędrne gruszki. Takie nie rozpadną się w czasie gotowania i ładnie zachowają kształt. Mogą to być gruszki odmian np.: Konferencja, Faworytka, Lukasówka, Paryżanka. Warto zwrócić uwagę, by owoce nie miały żadnych uszkodzeń, ani plam.

Jak zrobić gruszki do ciast i deserów?

Gruszki to jedne z ulubionych owoców mojej rodziny. Lubimy je również w ciastach. Mają delikatny smak i tę niepowtarzalną konsystencję. Są niby miękkie, ale w czasie gryzienia stawiają lekki opór. Takie owoce świetnie sprawdzają się w ciastach ucieranych, a jeszcze lepiej w tych bez pieczenia i w deserach.

By przygotować takie owoce, gruszki trzeba obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Teraz przychodzi pora na ich gotowanie w syropie. Robię go z wody, cukru i odrobiny soku z cytryny. Dzięki temu owoce zachowują odpowiednią twardość i nie ciemnieją. Gdy zrobią się szkliste, przekładam owoce do słoików, zalewam syropem i pasteryzuję.

Przepis: Gruszki w syropie

Gruszki w słodkiej zalewie do ciast i deserów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg twardych gruszek
  • 1 l wody
  • 350 g cukru
  • 2 plasterki cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owoców i syropuGruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj plasterki cytryny i gotuj kilka minut, aż cukier się rozpuści.
  2. Gotowanie gruszekDo gorącego syropu włóż gruszki. Gotuj je na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż zrobią się szkliste. Wyjmij je, przełóż do słoików, zalej gorącym syropem.
  3. PasteryzacjaSłoiki dokładnie zakręć. Gruszki włóż do garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj ok. 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Co warto dodać do gruszek w syropie?

Jeśli chcecie nadać gruszkom wyjątkowy smak, dołóżcie do syropu przyprawy korzenne, np. laskę cynamonu, kilka goździków, nasionka kardamonu czy gwiazdkę anyżu. Dobrze też będą pasować: laska wanilii, kawałek skórki zdjętej z cytryny lub pomarańczy, a nawet parę plasterków świeżego imbiru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt smakowy chcecie uzyskać.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...