Dodaj do kawy aromatyczny strączek, a kilogramy polecą w dół. Aromat i smak zachwycają

Dodano:
Mieszanie kawy Źródło: Shutterstock / Farknot Architect
Ta aromatyczna przyprawa rozgrzewa organizm i doskonale przyspiesza metabolizm. Ja lubię dodawać ją do porannej kawy: dla jej właściwości, ale i dla smaku.

Mowa o kawie z kardamonem. To korzenna przyprawa o wyraźnym, bardzo przyjemnym cytrusowym aromacie. Doskonale komponuje się nie tylko z kawą, bo kardamon można dodawać i do dań słodkich, i do wytrawnych. Smak to jedno, ale właściwości kardamonu są nie do przecenienia: to jeden z naturalnych termogeników. Co to oznacza? Mówiąc możliwie prosto: pomaga organizmowi wytwarzać ciepło, a tym samym zwiększa tempo przemiany materii.

Jakie właściwości ma kardamon?

Często mówi się, że przyprawy takie jak kardamon to naturalne spalacze tłuszczu. Podobnie działają np. cynamon czy imbir.

Kardamon nie tylko pomaga przy odchudzaniu. W medycynie naturalnej jest stosowany przy problemach trawiennych i zaparciach. Jest też nieoceniony przy infekcjach, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo dzięki zawartości olejków eterycznych przyniesie ukojenie w kaszlu i pomoże udrożnić nos.

Warto dodać, że kardamon zalecany jest osobom, które mają problemy ze zdrowiem jamy ustnej, w tym z nieświeżym oddechem. Kardamon pomaga zachować świeży oddech i niszczy bakterie.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Kardamon można kupić w wersji sproszkowanej lub w charakterystycznych strączkach. Kawę można doprawić szczyptą kardamonu już w filiżance i dobrze wymieszać. Jeśli pokochasz smak kardamonu, można dodać aromatyczne strączki do mielenia razem z ziarnami kawy: w tym przypadku jednak nie przesadź z ilością (jednocześnie trzeba pamiętać, że aromat kardamonu na długo zostanie w młynku do kawy, dlatego na takie mielenie warto mieć osobny).

Ziarenka kardamonu wyłuskane ze strączków są najbardziej aromatyczne. Niektórzy wrzucają do kawy całe strączki, jednak wówczas kardamon nie ma szans oddać wszystkich swoich cennych składników. Lepiej wyłuskać kilka ziarenek, rozetrzeć je w moździerzu i dodać szczyptę do świeżej, gorącej kawy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...