Przepyszną sałatkę na kolację robię w 15 minut. Trzy wyjątkowe dodatki i wszyscy się najadają

Dodano:
Sałatka z łososiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Jak nie mam pomysłu na kolację, to wyciągam z lodówki kilka składników i robię z nich sałatkę. Nie ma przy niej dużo pracy, bo trzeba tylko rozdrobnić produkty, a potem połączyć je z sosem. Wygląda i smakuje obłędnie, jest też pełna zdrowia.

Uwielbiam sałatki, bo mają mnóstwo zalet. Przede wszystkim szybko się je robi i to z dość dowolnych składników. To znaczy, muszą się ze sobą dobrze komponować, ale jak czegoś zabranie, nie ma problemu. Poza tym ze względu na różnorodność składników dostarczają nam też porcję zdrowia.

Z czego zrobić bazę do kolacyjnej sałatki?

Za bazę do kolacyjnej sałatki służy mi zwykle sałata, a dokładniej mieszanka sałat. Zazwyczaj stawiam na gotowy miks różnych listków, który wystarczy połączyć z kilkoma dodatkami i sosem. Taka sałatka jest smaczna i soczysta i nie obciąża zbytnio żołądka. Jeśli jednak chcecie przygotować bardziej pożywną sałatkę, możecie sięgnąć po ugotowany makaron lub ryż. One również dobrze komponują się z wieloma dodatkami.

Jak zrobić pożywną sałatkę na kolację?

Baza do mojej kolacyjnej sałatki jest dosyć lekka. To dlatego, że stawiam na pożywne dodatki. Zwykle wybieram 2-3, by potrawa była też pełna smaku i koloru. Zazwyczaj są to: jajka ugotowane na twardo, awokado i kawałki wędzonego łososia. Te składniki świetnie się ze sobą komponują i dobrze harmonizują z pozostałymi dodatkami, czyli warzywami. Nasza ulubiona, rodzinna sałatka zawiera zwykle też pomidory, cebulę, świeży ogórek.

Przepis: Pożywna sałatka na kolację

Lekka sałatka z pożywnymi dodatkami idealna na kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g mieszanki sałat
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki marynowanych cebulek albo 1/2 surowej cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g wędzonego na zimno łososia w plasterkach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bazySałatę przesyp do salaterki. Posyp ją przekrojonymi na pół pomidorkami i odsączoną cebulką. Z oliwy, soku z limonki i miodu przygotuj sos, polej nim sałatkę.
  2. Dodawanie składnikówNa wierzchu sałatki ułóż paski wędzonego łososia, połówki jajek ugotowanych na twardo i plasterki awokado. Całość posyp sezamem, oprósz solą i pieprzem.

Wskazówka: Do tej kolacyjnej sałatki podajcie pieczywo czosnkowe, chrupiącą bagietkę albo lekki chleb.

Jakie inne, pożywne składniki można dodać do sałatki?

Jeśli nie macie pod ręką lub nie przepadacie za wędzonym łososiem, gotowanym jajkiem i awokado, do sałatki możecie dorzucić inne, pożywne składniki. Dobrze będą pasować np.: ser mozzarella, usmażone kawałki fileta z kurczaka, tuńczyk z puszki czy zrumienione plasterki wędzonego boczku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...