Tak soczystych schabowych jeszcze nie jadłeś. Sekret chrupiącej panierki to dwie przyprawy
Kotlet schabowy to król polskich obiadów. Dobrze rozbite soczyste mięso i usmażona na złoto chrupiąca panierka sprawiają, że nie ma sobie równych. My dziś proponujemy, aby nieco przełamać tradycyjny przepis. Sposób jest prosty: dodaj do panierki dwie przyprawy.
Jak zrobić kotlety schabowe w ziołowej panierce?
Schabowe z tego przepisu uszykuj według tradycyjnej receptury, ale zmień jedną rzecz: do bułki tartej dodaj tymianek oraz odrobinę suszonego czosnku. To wystarczy, aby podkręcić smak kotletów, ale jednocześnie zachować ich charakter.
Tu od razu uwaga: każdy z nas ma swoje ulubione przyprawy i smaki – prosta panierka daje duże możliwości do tego, aby zmieniać jej smak, dlatego szukaj też swoich ulubionych połączeń przypraw. Do panierki można dodać również paprykę ostrą lub słodką, majeranek czy gotowe mieszanki ziół, np. popularne zioła prowansalskie. Smak panierki można też podkręcić dodatkiem parmezanu.
W przepisie podajemy sposób na panierkę z mąki, jajka i bułki tartej. Takie trzyetapowe panierowanie sprawia, że panierka pięknie trzyma się mięsa, a po usmażeniu jest puszysta. Aby jednocześnie wyszła idealnie chrupiąca, pamiętaj, aby kotlety kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię i podawać je od razu po usmażeniu (można je odsączyć krótko na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu).
Przepis: Kotlet schabowy z ziołową panierką
Pomysł na pyszne kotlety.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 586 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie kotletówRozbij kotlety i dopraw solą i pieprzem. Przygotuj w osobnych miseczkach: mąkę, rozmącone jajko i bułkę tartą wymieszaną z tymiankiem i suszonym czosnkiem.
- Smażenie kotletówMięso panieruj kolejno w mące, jajku i bułce z przyprawami. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoto z obu stron (ok. 7 minut na każdą).
Jak podawać kotlety schabowe z ziołową panierką?
Kotlety schabowe z ziołową panierką idealnie sprawdzą się w klasycznych połączeniach obiadowych. Zaserwuj je np. z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej, frytkami i kiszoną kapustą albo z kaszą, sosem grzybowym i buraczkami na ciepło. Jeśli zostaną ci takie kotlety z obiadu, możesz je pokroić na mniejsze kawałki i wykorzystać jako dodatek na kanapki czy do sałatek.