Ten hit z PRL zajadam do dziś. Obłędny smak dzieciństwa robię z 3 składników

Dodano:
Chałwa słonecznikowa Źródło: Shutterstock / Natallia Ploskaya
Gęsta, krucha i bardzo słodka pasta formowana w blok była przebojem mojego dzieciństwa. Częściej niż tę z sezamu jadłam domową chałwę z innych składników. Wciąż pamiętam ten smak, choć dziś używam nieco lepszych produktów niż te dostępne w czasach PRL.

Gdy prawdziwa chałwa była luksusowym przysmakiem, powstawały jej domowe odpowiedniki. Zamiast trudnego do kupienia sezamu używano między innymi nasion słonecznika. Zrobiony z niego deser uwielbiam do dziś. Jest tak pyszny, że jedząc go nie liczę kalorii.

Jak zrobić chałwę ze słonecznika?

Surowe nasiona nie są zbyt smaczne, dlatego prażę je na patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Do deseru używam płynnego jasnego miodu. Najczęściej wybieram wielokwiatowy lub akacjowy, ewentualnie lipowy albo rzepakowy. Czasem wymieniam go na syrop z agawy, ale zmniejszam wtedy ilość w przepisie, bo zawiera więcej wody.

Jeśli nie mam esencji waniliowej, do masy dorzucam paczkę cukru waniliowego albo łyżkę skórki cytrynowej czy pomarańczowej. Można też bardziej podrasować smak i wygląd chałwy, dodając na przykład kakao, rodzynki, żurawinę czy orzechy pistacjowe albo laskowe.

Przepis: Chałwa ze słonecznika z miodem

Pyszny słodki i kruchy deser z mielonych nasion słonecznika

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
171 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 130 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Prażenie nasionWsyp słonecznik na dużą patelnię i podgrzewaj na małym ogniu przez 7-9 minut, cały czas mieszając. Gdy nasiona się zrumienią, ale nie przypalą, zsuń je na talerz i odstaw do wystygnięcia.
  2. Robienie masyZmiel słonecznik w malakserze na piasek, po czym dodaj miód i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj miksowanie, by połączyć składniki w gęstą masę. W razie potrzeby zwiększ ilość miodu. Przełóż chałwę do podłużnej formy wyłożonej większym kawałkiem folii spożywczej i dobrze ugnieć. Zawiń i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc.

Z czego była domowa chałwa z PRL-u?

Gdy w czasach Polski Ludowej miód można było kupić w ograniczonych ilościach, zastępowano go syropem cukrowym. Robiąc chałwę, w przeliczeniu na szklankę słonecznika brało się takie same porcje wody i cukru. Słodki roztwór gotowano z aromatem do momentu, aż powstał gęsty syrop. Następnie trzeba było wsypać zmielone ziarna słonecznika i podgrzać całość, dodając w razie potrzeby nieco wody. Masę pozostawiano do zestalenia na kilkanaście godzin.

Podstawą wielu przepisów na domową chałwę była też łatwiej dostępna i tania kasza manna. Z dodatkiem syropu cukrowego, margaryny i aromatów powstawał smaczny deser, choć mało podobny do oryginału.

Jak zrobić chałwę sezamową?

Klasyczna wersja przysmaku powstaje z łuskanego sezamu. Gdy robię go w domu, podprażam nasiona na patelni, co zajmuje mi około 10 minut. Następnie studzę je i blenduję na gęstą pastę. Na 3 szklanki sezamu wlewam około 3/4 szklanki niescukrzonego miodu i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Składniki dodaję stopniowo i mieszam, by uzyskać najlepszą konsystencję i smak chałwy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...