Na koniec tygodnia gotuję tę sycącą zupę. Pół godziny pracy, a efektu nikt się nie spodziewa
Masz ochotę na lekki, ale pełen smaku obiad o wysokich wartościach odżywczych? Weź bulion warzywny, świeżego łososia, warzywa oraz ryż i przygotuj pożywną zupę. Aromatyczny obiad nasyci każdego głodomora.
Jak przygotować aromatyczną zupę z łososia?
Zupa łososiowa to prosty sposób na wykwintny obiad, który jest gotowy do podawania w ok. 35 minut. Bazę zupy stanowi bulion warzywny (możesz również użyć wody). Zanim wleję do garnka bulion, podsmażam warzywa na oliwie z oliwek. Gdy są na wpół miękkie, dorzucam pokrojoną w kostkę rybę. Po ok. 10 minutach gotowania pod przykryciem ryba i warzywa powinny być miękkie. Do garnka dorzucam ugotowany osobno ryż (możesz pominąć) oraz podkręcam smak potrawy odrobiną soku i skórki z cytryny.
Wskazówka: możesz zmienić smak zupy, dodając np. posiekaną papryczkę chili, odrobinę startego korzenia imbiru, a także kurkumę, curry, garam masala, przyprawę 5 lub 7 smaków.
Przepis: Zupa z łososia
Sycące i rozgrzewające danie o cudownym smaku i aromacie.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 429 w każdej porcji
Składniki
Na zupę:
- 400 g łososia bez skóry
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 mały por
- 2 średnie marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 mała cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywWarzywa obierz. Marchew i korzeń pietruszki pokrój w plasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Por pokrój w krążki.
- SmażenieW garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pora i smaż, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, oregano oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Smaż, aż warzywa lekko się przyrumienią.
- Dolanie bulionuZalej warzywa bulionem. Gotuj, aż będą na wpół miękkie (około 10 minut).
- Dodanie rybyDorzuć do garnka pokrojonego w kostkę lub paseczki łososia. Gotuj do miękkości składników.
- Dodanie ryżu i przyprawieniaDorzuć do garnka ugotowany na sypko ryż. Podgrzewaj, aż zupa zacznie delikatnie wrzeć i dodaj posiekany koperek. Dopraw potrawę do smaku sokiem i skórką z cytryny oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową zupę można od razu podać, a dla uzyskania kremowego efektu zabielić ją śmietanką kremówką, kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym. Świetnie smakuje także z kleksem gęstej śmietany.
Z jakich ryb można przygotować sycącą zupę?
Zupa rybna to klasyka kuchni polskiej. Można ją przygotować zarówno z ryb morskich, jak i słodkowodnych. Na zupę rybną nadaje się również m.in. dorsz, makrela, halibut, śledź, karp, amur, pstrąg, sandacz. Do garnka można również dorzucić owoce morza np. niewielkie krewetki.
Jeżeli chcesz, żeby zupa miała bardzo intensywny smak, to polecam przygotować wywar z rybich głów i kręgosłupów oraz warzyw korzeniowych (jak do rosołu). Taki wywar doskonale nadaje się do serwowania nie tylko z kawałkami ryby i warzyw oraz makaronem/ryżem. Można go również przecedzić i podać jako klarowny bulion (np. z pierożkami nadziewanymi szpinakiem, uszkami z grzybami) oraz użyć jako bazę do zupy z suszonych grzybów, która wyśmienicie smakuje z domowymi łazankami.