Wystarczy szczypta, a kawa działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Do tego świetnie smakuje
Mowa o kawie z cynamonem – to napój niezwykle prosty do przygotowania, bo przyprawę można dodać do każdej kawy, niezależnie od tego, jak ją przyrządzasz. Taka kawa doskonale smakuje i pachnie cynamonowymi ciasteczkami. Jest idealnym poprawiaczem nastroju w chłodniejsze dni. Ale to nie wszystko: pozytywne właściwości tego napoju mogą zaskoczyć.
Dlaczego warto pić kawę z cynamonem?
Czarna kawa pita z umiarem już sama w sobie została okrzyknięta przez naukowców napojem, który ma szereg zdrowotnych korzyści. Parzenie jej z cynamonem sprawia, że zyskuje nie tylko na smaku, ale i prozdrowotnych właściwościach.
Kawa z cynamonem:
- pobudza,
- rozgrzewa,
- pomaga w koncentracji,
- przyspiesza metabolizm i działa niczym naturalny spalacz tłuszczu,
- pomaga obniżyć poziom cukru,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
- pomaga łagodzić bóle miesiączkowe,
- pomaga przeciwdziałać nowotworom,
- poprawia nastrój.
Jak zrobić kawę z cynamonem?
Kawa i cynamon to wyjątkowo zgrany duet, jeśli chodzi o połączenie smaków. Jak to zrobić dobrze? Zmieszaj cynamon ze zmieloną kawą, a potem zaparz napój tak, jak lubisz. Można przyjąć, że na dwie łyżeczki kawy, należy wsypać ok. 1/4 łyżeczki cynamonu, czyli solidną szczyptę.
Możesz zaparzyć taką kawę, używając dzbanka z praską do zaparzania (french press), kawiarki czy ekspresu przelewowego. Połączenie kawy i cynamonu świetnie sprawdzi się przy przyrządzaniu kawy w tygielku. Wówczas możesz wykorzystać roztłuczoną laskę cynamonu. Jeśli wolisz „zalewajkę”, to nie ma nic prostszego: wystarczy zalać kawę i cynamon gorącą wodą. Można też dodać cynamon bezpośrednio do espresso i wymieszać.
Warto dodać, że cynamon doskonale komponuje się także z mlecznymi kawami: można nim także delikatnie oprószyć mleczną piankę.