Jajka i parę dodatków zamieniam w wyborną kolację na ciepło. Przyrządzam ją na patelni

Dodano:
Omlet na boczku Źródło: Shutterstock / Jareerat
Omlet to pożywne danie jajeczne, które można przygotować na śniadanie lub kolację. Ten dzisiejszy serwuję zwykle wieczorem. Nie ma przy nim dużo pracy, a każdy zjada ze smakiem.

Przygotowanie podstawowej wersji omletu jest bardzo proste. Wystarczy rozkłócić jajka i usmażyć je na patelni w formie grubego placka. Jeśli zdecydujecie się usmażyć omlet z dodatkami, pracy jest niewiele więcej. Składniki warto podsmażyć, by zmiękły i „puściły” aromat. Taka potrawa idealnie nadaje się na kolację. Jest ciepła i świetnie syci.

Jak przygotować jajka na omlet?

Podstawą omletu są jajka. W zależności od tego, jaki rodzaj omletu chcemy usmażyć, tak musimy przygotować jajka. Jeśli chcemy zrobić omlet naturalny, jajka należy wybić do miseczki i energicznie rozkłócić je widelcem lub rózgą z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Gdy zaś chcecie, by omlet był grubszy i bardziej puszysty, ubijcie najpierw pianę z białek, a potem wymieszajcie ją z żółtkami. Tak przygotowany omlet przypomina nieco biszkopt z patelni i nazywa się biszkoptowym.

Jak zrobić pożywny omlet na boczku?

Dziś mam dla was pomysł na omlet, który doskonale sprawdzi się na kolację. Jest pożywny i pełen smaku, bo dorzucam do niego kilka składników. Co ciekawe, smażę go na plasterkach wędzonego boczku, który zamienia całość w sycące, aromatyczne danie.

Pozostałe dodatki do omletu to cukinia, pieczarki i cebula. Najpierw podsmażam na patelni trochę pokrojonego, wędzonego boczku i cebulkę. Potem dokładam pieczarki, a gdy zmiękną, dorzucam kawałki cukinii. Przestudzone składniki dodaję do masy jajecznej, którą smażę potem na patelni z plasterkami zrumienionego boczku. Ta potrawa wygląda apetycznie, a smakuje doskonale.

Przepis: Omlet na wędzonym boczku

Pożywny, aromatyczny omlet z dodatkiem boczku, pieczarek, cebuli i cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 1/2 cebuli
  • 3-4 pieczarki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składników2-3 plasterki boczku pokrój w paski, wrzuć na zimną patelnię. Podgrzewaj, aż boczek się zrumieni i wytopi się z niego większość tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż. Dodaj pokrojoną cukinię, całość smaż na średnim ogniu, aż składniki nieco zmiękną. Przełóż je na talerz, wystudź.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miseczki, rozmieszaj rózgą z solą i pieprzem, połącz z podsmażonymi składnikami. Na patelnię połóż plasterki boczku, lekko zrumień je z jednej strony, obróć na drugą. Na patelnię z boczkiem wylej masę jajeczną, przykryj. Omlet smaż na średnim ogniu, aż masa jajeczna się zetnie.

Jak podać pożywny omlet?

Pożywny omlet smażę zwykle na niedużej patelni i dzielę go na dwie porcje. Także dla mojej czteroosobowej rodziny smażę dwa takie omlety. Zwykle podaję do nich lekką sałatkę z sałaty, pomidorków i mozzarelli. To jedna z najlepszych kolacji, jaką serwuję rodzinie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...