Weź kubek jogurtu i dwie łyżki miodu. Dziecinnie proste ciasto w mniej niż godzinę
Nie ma tu żadnych wymyślnych dodatków, a patent z miodem sprawia, że ciasto smakuje obłędnie. Jest słodkie i doskonałe do filiżanki małej czarnej czy kubka mocnej herbaty. Do tego wszystkiego robi się je bardzo łatwo, a składniki są proste i dostępne w każdym sklepie.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z miodem?
Bazą deseru jest proste ciasto jogurtowe. Jogurtu w tego typu wypiekach daje niesamowitą wilgotność, a jednocześnie lekkość, ponieważ intensywnie wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi.
Nasz przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Zajmie to dosłownie chwilę, jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać. W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, powinno być przestudzone.
Miód dodajemy do ciasta na sam koniec, już po upieczeniu. Trzeba go wymieszać z odrobiną wody i posmarować płynem wierzch ciasta jogurtowego. Ten prosty zabieg sprawi, że nabierze słodyczy, a skórka stanie się błyszcząca i aromatyczna.
Do deseru najlepiej pasują jasne i łagodne miody kwiatowe, np. wrzosowy czy wielokwiatowy. Z tych bardziej wyrazistych dobrym pomysłem będzie np. miód lipowy. Raczej nie polecamy tu ostrych miodów, takich jak gryczany czy leśny spadziowy.
Przepis: Ciasto jogurtowe z miodem
Proste i pyszne ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto posmaruj miodem wymieszanym z wodą.
Jak podawać ciasto jogurtowe z miodem?
To ciasto nie potrzebuje już żadnych specjalnych dodatków czy dekoracji. Kawałki puszystego ciasta podaj z ulubioną kawą, herbatą: ciasto jest mocno słodkie, dlatego idealnie komponuje się z niesłodzonymi, mocnymi w smaku napojami.
Takie ciasto łatwo zapakować jako słodką przekąskę do pracy, szkoły czy na weekendową wycieczkę.