Weź kubek jogurtu i dwie łyżki miodu. Dziecinnie proste ciasto w mniej niż godzinę

Dodano:
Ciasto jogurtowe z miodem Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Puszyste, wilgotne, słodkie i aromatyczne – to ciasto jogurtowe to doskonały poprawiacz humoru. Zrobisz je nawet w tygodniu, bo przepis jest prosty i szybki.

Nie ma tu żadnych wymyślnych dodatków, a patent z miodem sprawia, że ciasto smakuje obłędnie. Jest słodkie i doskonałe do filiżanki małej czarnej czy kubka mocnej herbaty. Do tego wszystkiego robi się je bardzo łatwo, a składniki są proste i dostępne w każdym sklepie.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z miodem?

Bazą deseru jest proste ciasto jogurtowe. Jogurtu w tego typu wypiekach daje niesamowitą wilgotność, a jednocześnie lekkość, ponieważ intensywnie wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi.

Nasz przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Zajmie to dosłownie chwilę, jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać. W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, powinno być przestudzone.

Miód dodajemy do ciasta na sam koniec, już po upieczeniu. Trzeba go wymieszać z odrobiną wody i posmarować płynem wierzch ciasta jogurtowego. Ten prosty zabieg sprawi, że nabierze słodyczy, a skórka stanie się błyszcząca i aromatyczna.

Do deseru najlepiej pasują jasne i łagodne miody kwiatowe, np. wrzosowy czy wielokwiatowy. Z tych bardziej wyrazistych dobrym pomysłem będzie np. miód lipowy. Raczej nie polecamy tu ostrych miodów, takich jak gryczany czy leśny spadziowy.

Przepis: Ciasto jogurtowe z miodem

Proste i pyszne ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto posmaruj miodem wymieszanym z wodą.

Jak podawać ciasto jogurtowe z miodem?

To ciasto nie potrzebuje już żadnych specjalnych dodatków czy dekoracji. Kawałki puszystego ciasta podaj z ulubioną kawą, herbatą: ciasto jest mocno słodkie, dlatego idealnie komponuje się z niesłodzonymi, mocnymi w smaku napojami.

Takie ciasto łatwo zapakować jako słodką przekąskę do pracy, szkoły czy na weekendową wycieczkę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...