Do mielonego mięsa dodaję aromatyczny składnik. To odmienia smak popularnych kotletów
Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach. I trudno się dziwić, wszak mają mnóstwo zalet. Robi się je szybko i prosto, z dość taniego składnika. Na dodatek doskonale smakują i sycą. Czegóż chcieć więcej? No może tego, by nie były nudne. Ja już mam na to swoje sposoby. Dziś jeden z nich.
Jak przygotować pieczarki do kotletów mielonych?
Tajemnicą moich aromatycznych kotletów mielonych są pieczarki. Uwielbiam te grzyby, bo można je kupić za parę złotych, a potrafią czynić cuda. Moje mielone odmieniły totalnie. A jak je przygotować? Pieczarki najlepiej pokroić dość drobno albo zetrzeć na dużych oczkach. Potem należy je podsmażyć razem z cebulką, by zmiękły i by odparował z nich nadmiar wody. Przed dodaniem do mięsnej masy należy je wystudzić.
Jak zrobić aromatyczne kotlety mielone?
Aromatyczne kotlety mielone robię z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Grzyby po prostu dodaję do mielonego mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką, a także z jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie wyrabiam ręką, by spulchnić masę i by składniki dobrze się połączyły. Potem dłonie zwilżam wodą, nabieram nimi porcje masy i formuję z niej kształtne kotlety. Po obtoczeniu w tartej bułce nadają się do smażenia.
Przepis: Kotlety mielone z pieczarkami
Aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem podsmażonych pieczarek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa kajzerka
- 200 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki masła
- 1 jajko
- majeranek
- pieprz, sól
- tarta bułka do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, a potem duś kilka minut, by odparował z nich nadmiar wody. Grzyby wystudź.
- Wyrabianie masyDo mielonego mięsa dodaj pieczarki, bułkę, jajko i przyprawy. Dłonią wyrób mięsną masę, wstaw ją na pół godziny do lodówki. Po tym czasie uformuj z niej kotlety.
- SmażenieKotlety obtocz w tartej bułce. Kładź je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem i smaż po ok. 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Inny sposób na kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami można też przygotować nieco inaczej. Można bowiem zrobić z nich nadzienie do kotletów mielonych. W tym celu na dłoń należy nabrać porcję masy mięsnej, spłaszczyć ją, położyć na niej łyżkę podsmażonych pieczarek, a potem oblepić je dokładnie mięsem. Dalej przygotowanie kotletów wygląda tak samo, jak tradycyjnych, a więc panierka z tartej bułki i smażenie na gorącym tłuszczu.