Do mielonego mięsa dodaję aromatyczny składnik. To odmienia smak popularnych kotletów

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / freeskyline
Mojej rodzinie kotlety mielone wcale się nie nudzą. To dlatego, że co i raz przyrządzam je nieco inaczej. Ostatnio wzbogaciłam je aromatycznym składnikiem i pachniały tak zachęcająco, że błyskawicznie zostały zjedzone.

Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach. I trudno się dziwić, wszak mają mnóstwo zalet. Robi się je szybko i prosto, z dość taniego składnika. Na dodatek doskonale smakują i sycą. Czegóż chcieć więcej? No może tego, by nie były nudne. Ja już mam na to swoje sposoby. Dziś jeden z nich.

Jak przygotować pieczarki do kotletów mielonych?

Tajemnicą moich aromatycznych kotletów mielonych są pieczarki. Uwielbiam te grzyby, bo można je kupić za parę złotych, a potrafią czynić cuda. Moje mielone odmieniły totalnie. A jak je przygotować? Pieczarki najlepiej pokroić dość drobno albo zetrzeć na dużych oczkach. Potem należy je podsmażyć razem z cebulką, by zmiękły i by odparował z nich nadmiar wody. Przed dodaniem do mięsnej masy należy je wystudzić.

Jak zrobić aromatyczne kotlety mielone?

Aromatyczne kotlety mielone robię z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Grzyby po prostu dodaję do mielonego mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką, a także z jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie wyrabiam ręką, by spulchnić masę i by składniki dobrze się połączyły. Potem dłonie zwilżam wodą, nabieram nimi porcje masy i formuję z niej kształtne kotlety. Po obtoczeniu w tartej bułce nadają się do smażenia.

Przepis: Kotlety mielone z pieczarkami

Aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem podsmażonych pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 jajko
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, a potem duś kilka minut, by odparował z nich nadmiar wody. Grzyby wystudź.
  2. Wyrabianie masyDo mielonego mięsa dodaj pieczarki, bułkę, jajko i przyprawy. Dłonią wyrób mięsną masę, wstaw ją na pół godziny do lodówki. Po tym czasie uformuj z niej kotlety.
  3. SmażenieKotlety obtocz w tartej bułce. Kładź je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem i smaż po ok. 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Inny sposób na kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami można też przygotować nieco inaczej. Można bowiem zrobić z nich nadzienie do kotletów mielonych. W tym celu na dłoń należy nabrać porcję masy mięsnej, spłaszczyć ją, położyć na niej łyżkę podsmażonych pieczarek, a potem oblepić je dokładnie mięsem. Dalej przygotowanie kotletów wygląda tak samo, jak tradycyjnych, a więc panierka z tartej bułki i smażenie na gorącym tłuszczu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...