Te muffinki z czekoladą to hit w moim domu. Szybkie do zrobienia, jeszcze szybciej znikają
Muffinki z wyglądu są podobne do babeczek, ale robi się je znacznie szybciej. To dlatego, że wystarczy tylko krótko wymieszać składniki mokre z suchymi. Nic nie trzeba ubijać, ani długo miksować. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia ciasteczka wychodzą dosyć puszyste, ale co ważne – w środku są przyjemnie wilgotne.
Jaką czekoladę dodać do muffinek?
Czekolada dodana do muffinek w postaci małych kawałków nie tylko dodaje im smaku, ale też apetycznego wyglądu. Można więc sięgnąć po czekoladę gorzką, deserową, a nawet białą. Czekoladę można kupić w tabliczce i posiekać ją nożem na małe kawałki albo zetrzeć na dużych oczkach. Dobrym, choć zwykle droższym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotowe kropelki czekolady.
Jak zrobić szybkie muffinki z czekoladą?
Przygotowanie muffinek jest niezwykle proste i szybkie. W jednej misce wystarczy tylko wymieszać składniki suche, a więc mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej łączy się składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Potem należy do nich wsypać składniki suche i całość krótko wymieszać. Na końcu ciasto łączy się z posiekaną czekoladą.
Wtedy można już napełniać ciastem foremki. Najlepiej sięgnąć po foremkę do muffinek, która ma zwykle 12 dołków. Ja zawsze wykładam ją papierowymi papilotkami, dzięki czemu mam mniej czyszczenia, a poza tym takie muffinki ładniej się prezentują.
Przepis: Muffinki z czekoladą
Szybkie, wilgotne muffinki waniliowe z dodatkiem kawałków czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej połącz mokre: mleko, olej, jajka, wanilię. Do mokrych składników wsyp suche, krótko wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszaj.
- PieczenieForemkę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij je do 2/3 wysokości ciastem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).
Co dodać do muffinek zamiast czekolady?
Jeśli nie macie pod ręką czekolady albo po prostu nie macie na nią ochoty, do muffinek możecie też dorzucić inne składniki. Dobrze sprawdzą się np.:
- kawałki owoców świeżych, np. jabłek, gruszek, śliwek;
- owoce suszone, np. żurawiny, rodzynki, posiekane morele;
- posiekane orzechy, np. włoskie, laskowe;
- wiórki kokosowe;
- posiekane cukierki krówki;
- kandyzowana skórka z pomarańczy lub cytryny.