Gotowe ciasto, rodzynki i 30 minut. Tyle wystarczy, by na twoim stole pojawiły się chrupiące ciastka

Dodano:
Ciasto z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Yuriy Golub
Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję na słodkie co nieco z ciasta francuskiego. Tym razem do nadziania użyję rodzynek, a ciastkom nadam atrakcyjny kształt ślimaczków. To bardzo proste rozwiązanie apetycznie wygląda i doskonale smakuje.

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, za to, że daje tyle możliwości. Da się z niego przygotować przekąski słone i słodkie i wszystko w ekspresowym czasie. Wystarczy tylko przygotować nadzienie, uformować i wstawić do piekarnika. Przygotowanie pysznej przekąski łącznie z pieczeniem trwa zwykle ok. 30 minut.

Jak przygotować ciasto francuskie do nadziewania?

Ciasto francuskie można kupić w formie mrożonej lub schłodzonej. Pierwsze przed użyciem wymaga rozmrożenia. Najlepiej pozostawić je na noc w lodówce, by rozmrażało się bezpiecznie w wolnym tempie. Jeśli jednak chcecie szybciej je rozmrozić, pozostawcie ciasto w temperaturze pokojowej. Zwykle po ok. godzinie, będzie gotowe do użycia.

Jeśli zaś używacie ciasta schłodzonego, musicie pamiętać o tym, by wyjąć je z lodówki ok. 15 minut przed formowaniem. Dzięki temu lekko się ociepli i da się je rozwinąć, a potem formować bez rwania i pękania.

Jak zrobić chrupiące ciastka z rodzynkami?

Chrupiące ciastka z rodzynkami można przygotować na kilka sposobów. Ja oczywiście stawiam na najprostszy. Rodzynki wcześniej namaczam i odsączam. Ciasto rozwijam, smaruję jajkiem rozkłóconym z odrobiną cukru, a potem posypuję rodzynkami. Teraz całość roluję, a powstały rulon kroję w plastry. Układam je na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Po 15-20 minutach pieczenia ciastka są gotowe do podania na stół.

Przepis: Chrupiące ciastka z rodzynkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane rodzynkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 150 g rodzynek
  • 2 duże jajko
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCiasto wyjmij z lodówki na 15 minut przed formowaniem. Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut do namoczenia. Dokładnie je odsącz.
  2. Formowanie ciastekCiasto francuskiego rozwiń. Jajka rozmieszaj z cukrem, posmaruj nimi ciasto, posyp rodzynkami. Zwiń dość ścisło wzdłuż dłuższego brzegu ciasta. Rulon pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.
  3. PieczenieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry. Wierzch posmaruj resztą jajka. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-210 stopni Celsjusza.

Czym jeszcze można nadziać francuskie ślimaczki?

Ślimaczki z ciasta francuskiego są bardzo szybkie do przygotowania, bo ciasto z nadzieniem wystarczy zrolować i pokroić w plastry. Zamiast rodzynek do nadziania tego ciasta można też użyć innych, słodkich mas. Dobrze sprawdzą się np.: krem czekoladowo-orzechowy, klasyczny dżem, powidła czy marmolada.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...