Blenduję jesienne orzechy, aż powstanie aksamitna masa. To masło jest naturalne i pyszne
Najczęściej spotykane w sprzedaży masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów ziemnych, czyli arachidowych. Orzeszki te są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowe tłuszcze, witaminy i błonnik. Jednak często zawierają dodatek cukru, soli, oleju palmowego i utwardzonych tłuszczów, co czyni je mniej wartościowym. Dlatego często sama robię masło orzechowe z naszych polskich orzechów.
Wartość odżywcza orzechów laskowych
Orzechy laskowe są niezwykle smaczne i aromatyczne. Stanowią też źródło wartościowych składników. Dostarczają sporo białka, tłuszczów nienasyconych oraz błonnika. Poza tym są bogate w witaminy: E, B1 i B6 oraz sole mineralne: magnez, potas, wapń, fosfor i cynk. 100 g tego produktu dostarcza nam ok. 630 kcal.
Ze względu na powyższy skład orzechy te wspierają metabolizm i odporność, korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego, a także chronią komórki przed starzeniem.
Jak zrobić masło z orzechów laskowych?
Orzechy laskowe przeznaczone na masło trzeba odpowiednio przygotować. Po pierwsze należy je podprażyć w piekarniku lub na patelni, by zrobiły się bardziej chrupiące i aromatyczne. Potem należy umieścić je na ściereczce i otrzeć z nich brązową, gorzkawą skórkę. Dopiero teraz można przystąpić do ich blendowania. Trwa to kilka minut i najpierw orzechy zamieniają się w proszek, potem w pastę, a na końcu w gładkie masło. Można je wzbogacić prostymi dodatkami, takimi jak: odrobina miodu, oleju, soli.
Przepis: Masło z orzechów laskowych
Aromatyczne, domowe masło orzechowe
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 300 g orzechów laskowych (bez skorupek)
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie orzechówOrzechy rozłóż na blasze, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i trzymaj je ok. 8 minut, aż się lekko zrumienią. Umieść je na ściereczce, pocieraj, by usunąć z nich skórkę.
- BlendowanieOrzechy przełóż do mocnego blendera/malaksera, miksuj kilka minut, aż zamienią się w gładkie masło. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj do niej trochę oleju. Masło możesz doprawić do smaku szczyptą soli.
Wskazówka: Masło z orzechów laskowych można przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 2 tygodni.
Jak wykorzystać masło z orzechów laskowych?
Masło z orzechów laskowych jest bardzo smaczne i aromatyczne. Można nim zastąpić klasyczne, krowie masło, smarując nim pieczywo. Wyjdzie nam to na zdrowie, bo masło orzechowe nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych. Sprawdzi się też, jako dodatek do tostów, naleśników, owsianki, smoothie. Może też stanowić bazę do domowej nutelli, a także kremów do ciast i tortów.