Por i dwa słodkawe dodatki. Z tego zestawu przygotowuję pyszną, chrupiącą surówkę

Dodano:
Surówka z jabłkiem Źródło: Shutterstock / papkin
Pomysły na smaczne, zdrowe surówki przychodzą mi ot, tak. Ostatnio przebojem jest u mnie por, który łączę z różnymi dodatkami. Tym razem sięgnęłam po klasyczne, słodkawe i otrzymałam wyborny dodatek do obiadu.

Jakie surówki lubicie najbardziej? U mnie liczą się tylko te chrupiące i dość wyraźne. Takie bowiem najbardziej smakują mojej rodzinie. To właśnie dlatego dość często sięgam po pora, którego smak najlepiej jest przełamać słodkawymi dodatkami. Tym razem sięgnęłam po klasyczne i dobrze znane. Efekt był apetyczny i przepyszny.

Słodkie dodatki do surówek

Do niektórych surówek doskonale pasują słodkie dodatki. Oczywiście nie mam tu na myśli czekolady, tylko słodkawe warzywa i owoce. Jeśli chodzi o warzywa, to słodkie nuty smakowe mają: marchewka, burak, dynia, seler korzeniowy, kukurydza. Wybór owoców jest o wiele większy, jednak do surówek najlepiej będą pasować, np.: jabłko, gruszka, śliwki, ananas, brzoskwinie, mango, truskawki.

Jak zrobić słodko-pikantną surówkę z porem?

Do tej surówki dodaję dwa słodkawe dodatki, które świetnie przełamują ostrawy smak pora. Są to tarta marchewka i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Oczywiście można też dorzucić inne dodatki, np. suszone rodzynki lub żurawinę, natkę pietruszki albo koperek. W surówce dużo zmienia sos, który z jednej strony jest lekki, z drugiej pełen smaku. Robię go z oliwy z oliwek, musztardy i soku z cytryny. Można też dodać odrobinę miodu lub cukru, jednak przy słodkich dodatkach nie jest to konieczne.

Przepis: Słodko-pikantna surówka z porem

Aromatyczny dodatek do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości por (jaśniejsza część)
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 1 marchewka
  • szczypiorek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPor dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie talarki. Jabłko umyj, wytrzyj, pokrój w półplasterki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj.

Jak przechowywać surówkę z porem?

Surówka z porem najlepiej smakuje świeżo przygotowana, ewentualnie po półgodzinnym schłodzeniu. Wtedy składniki zachowują chrupkość i soczystość. Jeśli jednak zostanie wam trochę surówki z obiadu, przełóżcie ją do zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki. Starajcie się ją zjeść jak najszybciej, nawet jako dodatek do kanapek. Surówki z porem lepiej nie trzymać dłużej niż dobę w lodówce, bo składniki tracą na wartości odżywczej i robią się nieapetyczne.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...