Ścieram korzeń i dorzucam dwa dodatki. Ta chrupiąca surówka do obiadu zachwyca soczystością

Dodano:
Surówka z selera Źródło: Shutterstock / Yasin Caglayan
To warzywo nie jest zbyt popularne, jeśli chodzi o surówki. A jak się okazuje, świetnie odnajduje się w tej roli. Wystarczy je zetrzeć i połączyć z odpowiednio dobranymi dodatkami. Wychodzi soczysta, chrupiąca i ma niepowtarzalny smak.

Wszyscy znają surówkę z marchewki czy kapusty, ale nie każdy próbował już surówki z selera. A naprawdę warta jest uwagi. Nie tylko dlatego, że warzywo to wyróżnia się smakiem, ale też zachwyca chrupkością. Prosty dodatek sprawia też, że całość jest soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak przygotować seler do surówki?

Na tę chrupiącą surówkę przeznaczam jędrny i zdrowy korzeń selera. Po umyciu i obraniu ścieram go na tarce i od razu skrapiam sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Jeśli chodzi o stopień rozdrobnienia, to najlepiej wybrać drobne lub średnie oczka tarki. W pierwszym wypadku surówka wyjdzie bardziej soczysta i będzie łatwiejsza do jedzenia. W drugim, strużki warzywa będą się odznaczały przyjemną chrupkością.

Jak zrobić soczystą surówkę z selera?

Seler korzeniowy nie jest sam w sobie wyjątkowo soczysty. Dlatego warto sięgnąć po dodatki, które dobrze nawodnią surówkę. Można skropić starte warzywo przegotowaną wodą, wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Ja jednak wybieram zdrowszą, bardziej aksamitną wersję. A mianowicie łączę seler z jogurtem naturalnym. Najlepiej gęstym, ale płynnym. Wystarczą 2-3 łyżki, by surówka wyszła smaczna. Warto też sięgnąć po orzechy włoskie, które wyjątkowo dobrze komponują się z selerem.

Przepis: Soczysta surówka z selera

Surówka z selera z dodatkiem jogurtu i orzechów włoskich

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości seler korzeniowy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSeler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Orzechy lekko podpraż na suchej patelni, posiekaj
  2. Wykańczanie surówkiStarty seler wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posyp posiekanymi orzechami.

Wskazówka: Do surówki z selera można też dodać suszoną żurawinę, rodzynki albo starte na dużych oczkach jabłko.

Do jakich dań pasuje surówka z selera?

Surówka z selera jest dosyć łagodna w smaku, ale kremowa i soczysta. Dobrze więc będzie pasować do delikatnych dań typu pulpety, klopsiki czy mięsa duszone. Można ją też podać do kotletów schabowych albo de volaille, a także do kurczaka lub indyka pieczonego. Jeśli zaś chodzi o dodatki, dobrze komponuje się z ziemniakami, a także kaszą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...