Wrzucam do brytfanny trzy składniki i po godzinie wyciągam gotowe danie. Ten obiad robi się sam

Dodano:
Udka kurczaka pieczone z warzywami Źródło: Shutterstock / 1eyeshut
Uwielbiam tego typu dania obiadowe, które w zasadzie robią się same. Wystarczy pokroić i przyprawić kilka składników, a potem wstawić do piekarnika. Po mniej więcej godzinie na stół wjeżdża pyszny zestaw obiadowy.

Przy obiedzie można się narobić, ale można też zrobić go zupełnie bezwysiłkowo. Wiadomo, którą opcję wybrać, zwłaszcza że efekt końcowy tu i tu potrafi być bardzo smaczny. Właśnie w taki prosty sposób robię pyszne danie z piekarnika, które składa się z kurczaka i warzyw. Wszystkim bardzo smakuje, a robi się w zasadzie samo.

Jak przygotować udka kurczaka do pieczenia?

Udka z kurczaka wyjątkowo dobrze nadają się do pieczenia. To dlatego, że mięso to zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu trudno je przepiec i zawsze wychodzi soczyste. By jednak było pełne smaku, warto je wcześniej zamarynować.

Ja zwykle sięgam po mieszankę czterech przypraw, czyli paprykę mieloną, czosnek granulowany, pieprz i sól. Ten zestaw wyjątkowo dobrze pasuje do kurczaka. Te przyprawy warto wymieszać z musztardą, odrobiną miodu i oleju, by powstała kremowa marynata. Należy pokryć nią mięso i odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Oczywiście im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym będzie smaczniejszy.

Jak zrobić danie obiadowe z piekarnika?

Podstawowym składnikiem tego dania obiadowego są udka kurczaka. Dodaję jednak do nich jeszcze dwa warzywa, dzięki czemu po upieczeniu na stół stawiam pełne danie obiadowe. Są w nim aromatyczne ziemniaki i słodkawa papryka. Warzywa wcześniej doprawiam do smaku ziołami i skrapiam olejem. Początkowy etap pieczenia prowadzę pod przykryciem. A gdy mięso i warzywa są już miękkie, usuwam folię aluminiową, by wierzch apetycznie się przyrumienił.

Przepis: Udka kurczaka z warzywami

Kurczak pieczony z ziemniakami i papryką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • papryka mielona słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie kurczakaUdka z kurczaka opłucz, osusz. Musztardę wymieszaj z miodem, łyżką oleju oraz papryką mieloną, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Marynatą posmaruj mięso, przemieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  2. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w talarki lub w ósemki. Paprykę umyj, wytrzyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój ją w paski. Paprykę i ziemniaki oprósz ziołami, skrop olejem, przemieszaj.
  3. PieczenieUdka ułóż w brytfannie. Obłóż je mieszanką ziemniaków i papryki. Całość przykryj np. folią aluminiową i piecz ok. 50 minut w 190 stopniach Celsjusza. Potem usuń folię i piecz całość jeszcze 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Czym warto uzupełnić danie z piekarnika?

Choć w tym daniu obiadowym są mięso, ziemniaki i warzywny dodatek, nic nie stoi na przeszkodzie, by uzupełnić je dwoma dodatkami. Mam tu na myśli lekki sos, np. gotowy BBQ oraz surówkę. Doskonale do tego zestawu będzie pasować surówka z kapusty, sałata z dodatkami czy sałatka z pomidorów i cebuli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...