Wrzucam do brytfanny trzy składniki i po godzinie wyciągam gotowe danie. Ten obiad robi się sam
Przy obiedzie można się narobić, ale można też zrobić go zupełnie bezwysiłkowo. Wiadomo, którą opcję wybrać, zwłaszcza że efekt końcowy tu i tu potrafi być bardzo smaczny. Właśnie w taki prosty sposób robię pyszne danie z piekarnika, które składa się z kurczaka i warzyw. Wszystkim bardzo smakuje, a robi się w zasadzie samo.
Jak przygotować udka kurczaka do pieczenia?
Udka z kurczaka wyjątkowo dobrze nadają się do pieczenia. To dlatego, że mięso to zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu trudno je przepiec i zawsze wychodzi soczyste. By jednak było pełne smaku, warto je wcześniej zamarynować.
Ja zwykle sięgam po mieszankę czterech przypraw, czyli paprykę mieloną, czosnek granulowany, pieprz i sól. Ten zestaw wyjątkowo dobrze pasuje do kurczaka. Te przyprawy warto wymieszać z musztardą, odrobiną miodu i oleju, by powstała kremowa marynata. Należy pokryć nią mięso i odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Oczywiście im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym będzie smaczniejszy.
Jak zrobić danie obiadowe z piekarnika?
Podstawowym składnikiem tego dania obiadowego są udka kurczaka. Dodaję jednak do nich jeszcze dwa warzywa, dzięki czemu po upieczeniu na stół stawiam pełne danie obiadowe. Są w nim aromatyczne ziemniaki i słodkawa papryka. Warzywa wcześniej doprawiam do smaku ziołami i skrapiam olejem. Początkowy etap pieczenia prowadzę pod przykryciem. A gdy mięso i warzywa są już miękkie, usuwam folię aluminiową, by wierzch apetycznie się przyrumienił.
Przepis: Udka kurczaka z warzywami
Kurczak pieczony z ziemniakami i papryką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- papryka mielona słodka i ostra
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Doprawianie kurczakaUdka z kurczaka opłucz, osusz. Musztardę wymieszaj z miodem, łyżką oleju oraz papryką mieloną, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Marynatą posmaruj mięso, przemieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w talarki lub w ósemki. Paprykę umyj, wytrzyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój ją w paski. Paprykę i ziemniaki oprósz ziołami, skrop olejem, przemieszaj.
- PieczenieUdka ułóż w brytfannie. Obłóż je mieszanką ziemniaków i papryki. Całość przykryj np. folią aluminiową i piecz ok. 50 minut w 190 stopniach Celsjusza. Potem usuń folię i piecz całość jeszcze 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Czym warto uzupełnić danie z piekarnika?
Choć w tym daniu obiadowym są mięso, ziemniaki i warzywny dodatek, nic nie stoi na przeszkodzie, by uzupełnić je dwoma dodatkami. Mam tu na myśli lekki sos, np. gotowy BBQ oraz surówkę. Doskonale do tego zestawu będzie pasować surówka z kapusty, sałata z dodatkami czy sałatka z pomidorów i cebuli.