Naleśniki z tym dodatkiem to u mnie hit jesieni. Choć są słodkie, wychodzą na zdrowie
Naleśniki można podać na słodko lub wytrawnie. W moim domu wygrywa zwykle ta pierwsza opcja. Takie naleśniki szykuję zwykle w weekend na śniadanie, czasami też smażę je w tygodniu na kolację. Mam jednak wyrzut sumienia, bo słodkie dodatki zazwyczaj nie wychodzą na zdrowie. Na szczęście nie wszystkie, bo ta jesienna wersja, mimo że słodka, jest też wartościowa.
Jakie słodkie dodatki można podać do naleśników?
Przygotowanie naleśników ze słodkimi dodatkami jest zwykle szybsze, niż z wytrawnymi. Najłatwiejsza opcja to oprószenie usmażonych naleśników cukrem pudrem albo posmarowanie dżemem, konfiturą czy kremem czekoladowym. O wiele zdrowsze będą jednak naleśniki podane ze słodkim twarożkiem. Warto do niego dorzucić owoce, które świetnie zbalansują słodkość farszu, a przy okazji dodadzą naleśnikom lekkości.
Jak zrobić zdrowe naleśniki na słodko?
Moja jesienna wersja naleśników na słodko polega na podaniu ich z duszonymi śliwkami. Sezon na te aromatyczne owoce właśnie trwa, więc są dość tanie, a przy tym pełne smaku. Na dodatek zawierają sporo potasu i błonnika, więc wychodzą na zdrowie. By zamienić te owoce w pyszny dodatek do naleśników, wystarczy je tylko oczyścić, wrzucić do rondelka i poddusić, by zaczęły się rozpadać. Jeśli nie są zbyt słodkie, ten owocowy sos można dosłodzić do smaku.
Do duszenia najlepiej wybrać dobrze dojrzałe, aromatyczne owoce. Najlepiej by nie zawierały za dużo soku, tylko były mięsiste. Wtedy po rozgotowaniu masa będzie dość gęsta i nie będzie spływać z naleśników.
Przepis: Naleśniki z duszonymi śliwkami
Zdrowe naleśniki podane na słodko
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
Na duszone śliwki:
- 400 g dojrzałych śliwek
- 2-3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuŚliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki, umieść w rondelku, podlej odrobiną wody. Śliwki podgrzewaj, aż zaczną się rozpadać i zamienią się w dosyć gęsty sos z kawałkami owoców. Dopraw cynamonem, sokiem z cytryny, dosłodź do smaku, chwilę podgotuj.
- Smażenie i podawanie naleśnikówZ podanych naleśników przygotuj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Usmaż z niego cienkie naleśniki. Podawaj je z duszonymi śliwkami. Jeśli chcesz, naleśniki możesz dodatkowo posypać posiekanymi migdałami i płatkami migdałów.
Inna wersja naleśników z owocami
Owoce to jeden z najlepszych, słodkich dodatków do naleśników. Najzdrowsze są oczywiście wtedy, gdy jemy je bezpośrednio, czyli surowe, bez obróbki termicznej. Zawierają wówczas najwięcej witamin. Można więc pokroić je w plasterki lub małą kostkę i np. połączyć z twarożkiem homogenizowanym albo jogurtem naturalnym dosłodzonym odrobiną miodu.