Najlepsze kruche ciasteczka robię z tym lukrem. Spróbuj raz i zawsze będziesz je piec

Dodano:
Ciasteczka waniliowe z lukrem Źródło: Shutterstock / Kam Del
Kruche ciasteczka z moim lukrem to czysta rozkosz dla podniebienia. Gdy piekę je na weekend, w niedzielę muszę dorabiać nowe. Wprost uwielbiam ten prosty i szybki przepis, który nigdy mnie nie zawiódł.

Recepturę tych wypieków zdradziła mi koleżanka. Niby zwykłe kruche ciastka, a jednak – jaki smak i aromat! Gdy wanilia łączy się z karmelem i maślaną nutą, pozostaje tylko sięgać po kolejne i chrupać.

Jak zrobić ciasteczka waniliowe z lukrem karmelowym?

Receptura jest banalnie prosta, a pieczenie to niespełna 10 minut. Te ciasteczka wyróżnia jednak specjalny lukier. Nie robię go tradycyjnym sposobem, karmelizując biały cukier, tylko upraszczam i skracam sobie robotę. Używam cukru kokosowego o drobnych kryształach i brunatnej barwie. Jeśli nie znajdę go w szafce, stosuję inny trik: rozdrabniam cukier brązowy albo sięgam po zwykły puder, a następnie dodaję do niego aromat karmelowy lub cukier do kawy o takim smaku.

Przepis: Ciasteczka waniliowe z lukrem karmelowym

Najprostsze kruche ciasteczka z pysznym lukrem o karmelowych nutach

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
73 w każdej porcji

Składniki

Na ciasteczka:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła do posmarowania

Na lukier:

  • 100 g cukru kokosowego
  • 1 łyżka wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPrzesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj wszystko nożem, by z grubsza połączyć składniki. Dodaj cukier, jajko rozbełtane z mlekiem i ekstrakt. Wymieszaj, by powstało dość rzadkie ciasto. Przykryj je i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
  2. Pieczenie ciasteczekRozwałkuj ciasto na grubość około 1/3 centymetra. Ponakłuwaj równomiernie wykałaczką, po czym wykrój z niego krążki za pomocą foremki albo małej szklanki. Ułóż krążki na blaszce posmarowanej masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 7-10 minut. Następie wyjmij i ostudź.
  3. LukrowanieCukier rozetrzyj na puder w moździerzu albo zmiksuj. Wsyp do miseczki i przez cały czas mieszając, dodawaj stopniowo wodę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Polej lukrem wystudzone ciasteczka i odstaw na 10 minut, by stężał.

Dlaczego kruche ciasteczka są twarde?

Wypieki mogą stać się twarde z kilku powodów. Jedną z przyczyn mogą być niewłaściwe proporcje składników, dlatego warto dokładnie je odważać. Szczególnym problemem jest nadmierny dodatek mąki, której nie należy sypać „na oko”.

Nie warto także omijać etapu odpoczywania ciasta w lodówce, bo wtedy zyskuje inną strukturę niż trzymane bez chłodu. W niskiej temperaturze zachodzi twardnienie dodanego tłuszczu. W ten sposób zamiast masła mąka chłonie wodę. Przede wszystkim jednak hamuje proces, w którym gluten tworzy elastyczną siatkę. Dzięki temu surowe ciasto jest mniej zbite, łatwiej się wałkuje i nie kurczy. Po wyjęciu z piekarnika ma natomiast bardziej delikatną i kruchą konsystencję.

Dobrze jest też zadbać o inne istotne szczegóły. Masło do ciasta powinno być zimne, by mąka nie nasiąkała tłuszczem. Z tego samego powodu przygotowanie masy powinno być jak najkrótsze, by uniknąć jej nagrzewania. Nie bez znaczenia jest ponadto rodzaj cukru. Kruche ciasteczka wychodzą najlepiej z pudrem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...