Siekam por i dorzucam dwa produkty z puszki. Ta słodko-pikantna surówka powstaje w 10 minut

Dodano:
Siekanie pora Źródło: Shutterstock / Ranimiro Lotufo Neto
Jaką surówkę podać do obiadu? Możecie przetestować moją propozycję, której podstawą jest pikantny por. Posiekany, mieszam z dwoma dodatkami z puszki i wychodzi przepyszna, soczysta kompozycja.

Surówka to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. To dlatego staram się jej nigdy nie pomijać. Nawet, jak nie mam zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Wtedy chętnie korzystam z rozdrobnionych dodatków, dzięki czemu całość robię nie dłużej niż 10 minut. Dziś mam dla was słodko-pikantną propozycję z porem w roli głównej.

Jak przygotować por do surówki?

Por przeznaczony do surówki z całą pewnością należy dokładnie oczyścić. Ja zwykle ściągam z niego wierzchnie liście, a potem przekrawam go wzdłuż na połowę i wypłukuję pod bieżącą, zimną wodą zanieczyszczenia. Czasem też spłukuję to, co widoczne, a potem kroję warzywo w cienkie talarki, umieszczam na sicie i przelewam wodą.

Jeśli chcecie nieco złagodzić smak i pikantność pora, możecie umieścić go na sicie i przelać wrzątkiem. Taka wersja tego warzywa będzie też lżejsza dla żołądka. Po opłukaniu czy sparzeniu warzywo należy dokładnie osączyć.

Jak zrobić słodko-pikantną surówkę z pora?

Ta słodko-pikantna surówka z pora całkiem mi się udała. Zrobiłam ją szybko, a na dodatek miała świetnie zbalansowany smak. Poza tym dodatki były chrupiące i soczyste, co też znacznie podniosło smak surówki. Tymi dodatkami były bowiem kukurydza i ananas z puszki. Po odsączeniu wymieszałam je z posiekanym porem i połączyłam z sosem. Całość świetnie wyglądała i smakowała.

Przepis: Szybka surówka z pora

Surówka z pora, kukurydzy i ananasa z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości por (jaśniejsza część)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPor oczyść z wierzchnich liści, opłucz. Pokrój go w cieniutkie krążki lub półkrążki, dokładnie wypłucz, osącz. Kukurydzę i ananas odsącz z zalewy. Ananas pokrój na małe kawałki.
  2. Wykańczanie surówkiKukurydzę i ananas umieść w salaterce, dodaj por, wymieszaj. Z jogurtu i majonezu przygotuj sos, dodaj do surówki, wymiesza, dopraw do smaku.

Do czego podać surówkę z pora?

Surówka z pora to doskonały dodatek do tradycyjnych dań obiadowych. Możecie ją podać do potraw typu: kotlet schabowy, mielone, ryba smażona, pieczony kurczak. Dobrze też będzie pasować do dań z grilla, a także tych jarskich, bazujących na ziemniakach. Ten warzywny dodatek możecie też wykorzystać do kanapek i wrapów – zyskają smak, soczystość i apetyczny wygląd.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...