To jedno z najzdrowszych ciast, jakie możesz przygotować. Jest wilgotne i pełne smaku
Niektórzy lubią ciasta z kremem, które rozpływają się w ustach. Ja jednak stawiam na bardziej wartościowe i trwalsze wypieki. Jesienią zawsze wracam do prostego ciasta marchewkowego. Jest wyjątkowo aromatyczne, zachwyca smakiem i pożywnością. Ma też niepowtarzalną strukturę.
Jak przygotować marchewkę do ciasta?
Marchewka to doskonały dodatek do ciast. Jest słodkawa, ale w wypieku bardziej wyczuwa się jej strukturę, niż smak. Marchewkę do ciasta po umyciu ściera się bowiem na tarce o małych oczkach. Można też na większych, jeśli ktoś chce bardziej wyczuwać kawałki tego warzywa. Jeśli marchewka jest bardzo soczysta, warto odcisnąć z niej część soku. Dzięki temu ciasto będzie przyjemnie wilgotne.
Jak zrobić pożywne ciasto z marchewką?
To pożywne i wartościowe ciasto bazuje na tartej marchewce. Oczywiście dodaję też do niego jajka, cukier, mąkę, olej i spulchniacz. Dorzucam również posiekane orzechy, które wynoszą smak i konsystencję tego wypieku na wyżyny. Bardzo istotnym dodatkiem są także aromatyczne przyprawy. Moim zdaniem najlepiej pasuje tu mielony cynamon i gałka muszkatołowa lub odrobina imbiru.
Przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami
Pożywne, wartościowe ciasto z dodatkiem tartej marchewki i orzechów włoskich
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 3-4 średniej wielkości marchewki
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru lub gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMarchewkę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta, odciśnij z niej część soku. W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, następnie wlej olej i wymieszaj. Część mokrą wymieszaj z suchą, dodaj marchewkę i orzechy, wymieszaj.
- PieczenieCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 50-60 minut, do suchego patyczka.
Jak udekorować ciasto z marchewką?
Ciasto marchewkowe bardzo lubi jeden rodzaj dekoracji. To gęsta, smarowna masa przygotowana z serka śmietankowego lub homogenizowanego. Doprawia się go do smaku sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Można też oprószyć lekko przestudzone ciasto cukrem pudrem. To lekkie wykończenie również dobrze pasuje do tego ciasta. A dzięki temu, że cukrem posypujemy jeszcze ciepły wypiek, cukier nie będzie się obsypywał. Bardzo często ten rodzaj ciasta można spotkać z charakterystyczną dekoracją, składającą się z lukru i małych marchewek uformowanych z masy marcepanowej. Takie ciasto wygląda, że palce lizać.