Miks sałat, dwa dodatki i mam zdrową surówkę do obiadu. Powstaje w 5 minut i pasuje do wielu dań
Sałatę można kupić w główkach, podzielić na liście i dokładnie opłukać. Jednak gotowe mieszanki sałat sprzedawane w foliowych torebkach, są o wiele wygodniejsze w użyciu. Są już umyte i rozdrobnione i tylko wystarczy połączyć je z ulubionymi dodatkami i sosem. Ta szybka i prosta surówka będzie pasować do wielu dań obiadowych.
Najpopularniejsze gatunki sałat
Sałaty są świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Lekkie, chrupiące i zdrowe doskonale komponują się z wieloma dodatkami i pasują do przeróżnych potraw. Możecie skorzystać z gotowej mieszanki sałat lub skomponować ją samemu. Warto tu wziąć pod uwagę smak i chrupkość listków. Oto kilka informacji na temat najpopularniejszych gatunków sałat.
- Sałata masłowa – jest delikatna, miękka, lekko słodka.
- Rzymska – nieco twardsza, ale chrupiąca i delikatna w smaku.
- Lodowa – bardzo chrupiąca, soczysta, neutralna w smaku.
- Rukola – ma wyrazisty, ostrawy smak.
- Roszponka – łagodna, z orzechową nutą smakową.
Jak zrobić szybko obiadową sałatę?
Najszybciej obiadową sałatę robię z trzech składników. Są to: miks sałat, pomidor i cebula. Ten skład jest jednocześnie niezwykle uniwersalny w smaku, bo dobrze harmonizuje z różnymi daniami obiadowymi.
Jeśli chodzi o miks sałat, zwykle wybieram ten z rukolą, bo uwielbiam jej smak. Pomidory mogą być koktajlowe i wtedy wystarczy je przekroić na pół. Duże należy pokroić w cząstki lub sporą kostkę. Cebula może być czerwona, biała lub żółta – wszystko zależy od tego, jaką akurat macie pod ręką. Do tego prosty sos na bazie oliwy z oliwek i pyszny dodatek do obiadu gotowy.
Przepis: Sałata do obiadu
Szybka i prosta surówka do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 150 g miksu sałat
- 1/2 cebuli np. czerwonej
- 2 pomidory lub mała kiść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie dodatkówPomidory umyj, pokrój na cząstki lub w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Łączenie składnikówSałatę wysyp do salaterki, dodaj pomidor i cebulę. Z oliwy, soku i cukru przygotuj sos. Polej nim surówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Co jeszcze dodać do obiadowej sałaty?
Do sałaty obiadowej dobrze też będą pasować inne, lekkie dodatki. Możecie wybrać np. ogórek świeży lub małosolny, paprykę, czosnek, jabłko, brzoskwinię, mango, jabłko, winogrona czy granat.