Dwa warzywa i owoc. Robię z nich wyrazistą, soczystą surówkę, która pasuje do różnych dań

Dodano:
Chrupiąca surówka Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Jeśli szukacie pomysłu na chrupiącą, oryginalną surówkę, przetestujcie moją propozycję. Ten dodatek do obiadu wychodzi smaczny i chrupiący, a robi się go z tanich składników. Wystarczy sięgnąć po dwa warzywa i owoc.

Surówka z kapusty czy marchewki są bardzo smaczne, ale trochę już mi się znudziły. Dlatego postanowiłam sięgnąć po nieco inne warzywo, ale połączyć je z popularnymi składnikami. Tak powstała chrupiąca surówka, której smaku dodał wyrazisty sos. Ta smaczna kompozycja sprawdzi się jako dopełnienie wielu dań obiadowych.

Wartość odżywcza kalarepy

Kalarepa to warzywo należące do kapustnych. Ma zwięzły miąższ, podobny w smaku do... kapuścianego głąba. Jej struktura jest jednak delikatniejsza, bardziej chrupka. Warzywo to jest niskokaloryczne, bo 100 g dostarcza tylko ok. 27 kcal. Obfituje natomiast w witaminę C i witaminy z grupy B, a także w potas, magnez i wapń. Zawarty w kalarepie błonnik wspiera trawienie i daje uczucie sytości.

Jak zrobić chrupiącą i wyrazistą w smaku surówkę z kalarepy?

Surówka z kalarepy jest chrupiąca, bo chrupiące jest samo warzywo. Kroję je w słupki lub ścieram na dużych oczkach. Podobnie rozdrabniam też marchewkę oraz jabłko. Te dodatki okazuje się, że bardzo dobrze ze sobą współgrają. Do surówki dodaję też lekki, wyrazisty sos. Robię go na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany i musztardy i doprawiam sokiem z cytryny oraz cukrem.

Przepis: Surówka z kalarepą

Chrupiąca surówka z kalarepy, marchwi i jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości kalarepy
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKalarepę, marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki.
  2. Przygotowanie sosuZ jogurtu, majonezu i musztardy wymieszaj sos. Dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
  3. Łączenie składnikówSosem polej warzywa, całość wymieszaj. Surówkę możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Do jakich dań podać surówkę z kalarepy?

Chrupiąca surówka z kalarepy doskonale będzie pasować do wielu dań obiadowych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów mielonych, schabowych czy pieczonego kurczaka. Dobrze też będzie harmonizować z rybami, zwłaszcza ze smażonymi lub pieczonymi. Możecie też zaserwować ją do dań z grilla, podobnie jak klasyczną surówkę z kapusty. Surówka ta będzie też pasować do pieczonych ziemniaków czy warzywnych placków.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...