Soczyste plastry przekładam mielonym mięsem. Z piekarnika wychodzi obłędna zapiekanka
Zapiekanka z bakłażana to idealne rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie zdrowe jedzenie. Połączenie tego warzywa, soczystych pomidorów, ciągnącego się sera, mięsa mielonego i aromatycznych ziół to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską jest idealne na lekki obiad lub sycącą kolację.
Jak przygotować zapiekankę z bakłażana?
Przygotowanie zapiekanki nie wymaga wiele pracy. Kluczowym krokiem jest przygotowanie bakłażana. Aby pozbyć się naturalnej goryczki, kroję warzywo na plastry i oprószam solą, Pod wpływem soli bakłażan puści wodę, co sprawi, że po upieczeniu będzie bardziej miękki i mniej gorzki. Po 10 minutach płuczę plastry bakłażana pod bieżącą wodą i starannie osuszam papierowym ręcznikiem. Obsmażam je z obu stron na oliwie z oliwek, a następnie odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: zwróć uwagę na temperaturę oliwy. Jeżeli tłuszcz nie będzie gorący, to bakłażan go wchłonie i wyjdzie niesmaczny.
Nadzienie do zapiekanki to klasyczny włoski sos na bazie mielonej wołowiny, pomidorów z puszki i koktajlowych, cebuli, czosnku oraz ziół. Zamiast pomidorów z puszki możesz użyć samych świeżych pomidorów lub gęstej passaty. Smak zapiekanki podbijam aromatyczną mozzarellą w kulce i tartym parmezanem. Nadają się również inne dobrze topiące się sery, np. cheddar, gouda, ementaler. Świetnie z resztą składników komponują się też sery gorgonzola i brie.
Przepis: Zapiekanka z bakłażana i mięsa
Pomysł na sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 684 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki oregano
- 1 gałązka tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 kulki mozzarelli
- 6 łyżek tartego parmezanu
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bakłażanaBakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, oprósz solą z obu stron i odstaw na 15 minut, a następnie dokładnie opłucz i osusz.
- Smażenie bakłażanaObsmaż plastry bakłażana na 2 łyżkach oliwy z oliwek na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przygotowanie mięsaRozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż mięso, rozbijając duże grudki. Pod koniec smażenia dodaj oregano oraz sól i pieprz do smaku. Zdejmij mięso z patelni.
- Robienie sosu pomidorowegoNa patelni po smażeniu mięsa zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek, pomidory z puszki, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i smaż, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj oddzielone od łodyżek listki oregano i tymianku oraz sól i świeżo zmielony pieprz.
- WykonanieDodaj podsmażone mięso mielone do gorącego sosu i wymieszaj. W naczyniu układaj warstwami plastry bakłażana, sos pomidorowy z mięsem, pokrojoną w cienkie plastry/ pokruszoną mozzarellę i parmezan.
- PieczeniePiecz zapiekankę z bakłażana przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Zapiekankę z bakłażana i mięsa podaję na ciepło. Przed podaniem dekoruję potrawę listkami bazylii lub inne zioła.
Inne wersje zapiekanki z bakłażana
Plastry bakłażana można zapiekać z różnym nadzieniem. Moja rodzina bardzo lubi m.in. zapiekankę z bakłażana w wersjach:
- z hummusem i orzechami włoskimi – wegańska wersja sycącej zapiekanki łączy smak hummusu z chrupkością prażonych orzechów i delikatnością pieczonego bakłażana;
- z grillowanym serem halloumi, oliwkami i pomidorkami cherry – zapiekanka w greckim stylu to idealny pomysł na szybką i smaczną kolację;
- ze smażonym kurczakiem, ricottą i szpinakiem – ta wersja zapiekanki z bakłażana świetnie sprawdzi się jako sycący obiad. Połączenie kawałków piersi kurczaka, szpinaku oraz ricotty tworzy kremowy, lekki i aromatyczny sos.