Z cukinii i pożywnego dodatku robię prostą zapiekankę obiadową. Mało pracy, a rodzina się najada
Przy zapiekankach nie ma dużo pracy. Czasami trzeba tylko coś podgotować czy podsmażyć, a potem połączyć składniki w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Pieczenie ma też tę zaletę, że nie wymaga od nas zbyt dużej uwagi. Trudniej tu o przypalenia, niż w czasie smażenia na patelni. Dziś zapraszam was na prostą zapiekankę na bazie cukinii.
Czym wzbogacić zapiekankę z cukinii?
Cukinia jest smaczną i uniwersalną podstawą zapiekanki. Ze względu na delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można ją zestawić np. z pomidorami, papryką, bakłażanem, cebulą, czosnkiem, pieczarkami, ziołami.
Jeśli jednak chcemy, by danie zwiększyło swoją pożywność, warto dorzucić do niej jakiś białkowy składnik. Ja stawiam zwykle na filet z kurczaka, bo cała rodzina go lubi i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Można też jednak sięgnąć po mięso z piersi indyka, wędzony boczek czy filet rybny.
Jak zrobić pożywną zapiekankę z cukinii?
Przygotowanie tej pożywnej zapiekanki obiadowej jest proste, jak przysłowiowa bułka z masłem. Trzeba tylko pokroić cukinię, pomidorki i zioła. Filet z kurczaka po pokrojeniu krótko rumienię na patelni, by zyskał na smaku i zachował soczystość. Potem składniki mieszam, doprawiam, przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam prostą masą i do piekarnika!
Przepis: Zapiekanka obiadowa z cukinią
Pożywna zapiekanka z cukinii, pomidorków i fileta z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub świeża bazylia
- 300-400 g fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 100 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywCukinię umyj, wytrzyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Zieleninę opłucz, czosnek obierz, posiekaj.
- Podsmażanie mięsaFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski lub kostkę. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem.
- Łączenie składnikówPokrojone warzywa wymieszaj z kurczakiem, dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, przełóż do niego przygotowane składniki.
- PieczenieŚmietankę rozmieszaj z jajkami, dopraw, masą polej składniki. Wierzch posyp startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, potrawę piecz ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia możesz nieco podnieść temperaturę, by wierzch zapiekanki ładnie się przyrumienił.
Inna wersja zapiekanki z cukinii
Zapiekankę z cukinii i kurczaka możecie też zapiec pod beszamelem. Dzięki temu potrawa będzie jeszcze bardziej pożywna i soczysta. By przygotować beszamel, w rondelku należy rozpuścić 2 łyżki masła, chwilę przesmażyć na nich 2 łyżki mąki i całość rozprowadzić 400-500 ml mleka. Sos dobrze jest doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Polewamy nim zapiekankę, możemy też lekko posypać ją serem i wstawić do piekarnika.