Miksuję kilka składników i układam aromatyczne śliwki. Ta prosta babka smakuje, że palce lizać!

Dodano:
Babka ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Saprunova Marina
Macie ochotę na lekkie ciasto? Oto i ono – szybkie do przygotowania, puszyste i zachwycające smakiem. Kusi sezonowymi owocami, które w tej wersji smakują zjawiskowo. Skuście się raz, a będziecie do niego wracać.

Jestem wielbicielką puszystych, ucieranych ciast. Odpowiada mi ich struktura i fakt, że nie są zbyt słodkie. Na dodatek robi się je łatwo i szybko, miksując ze sobą kilka składników. Takie ciasto można zrobić nawet w tygodniu, by zaspokoić nim ochotę na słodkie. Dziś zapraszam was na aromatyczną babkę ze śliwkami.

Jak przygotować aromatyczne śliwki do babki?

Ta babka dzięki dodatkowi aromatycznych śliwek zamienia się w niezwykłe ciasto. Takie, które kusi wyglądem i niepowtarzalnym zapachem. A nie trzeba dużo, by połówki śliwek zupełnie odmieniły swój smak. Wystarczy wymieszać je z cukrem i kilkoma przyprawami. A przyprawy te to: cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa. Wszystkie zmielone na proszek, który dobrze łączy się z cukrem i oblepia owoce.

Jak zrobić puszystą babkę ze śliwkami?

Przygotowanie tej puszystej babki sprowadza się do zmiksowania kilku składników i obłożenia ciasta aromatycznymi śliwkami. By ciasto miało wyjątkowy smak i strukturę, oprócz mąki dodaję też do niego trochę zmielonych migdałów. Jeśli nie macie ich akurat pod ręką, możecie zastąpić je mąką. Wybierając śliwki do tego ciasta, zwróćcie uwagę, by były dojrzałe, ale jędrne. Zbyt miękkie rozpadną się w czasie pieczenia i stracą apetyczny wygląd.

Przepis: Aromatyczna babka ze śliwkami

Puszyste ciasto z dodatkiem aromatycznych śliwek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Śliwki korzenne:

  • 300 g dojrzałych, jędrnych śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków (lub 2 rozgniecione)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śliwekŚliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, usuń pestki. Cukier wymieszaj z przyprawami, posyp nimi śliwki, wymieszaj, odstaw na 10-15 minut.
  2. Miksowanie ciastaRozmiękczone masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając kolejno po jednym jajku. Masę krótko zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, a także ze zmielonymi migdałami, wanilią i stopniowo dolewanym mlekiem.
  3. PieczenieCiasto przełóż do podłużnej, wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu ułóż połówki śliwek. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Oprósz cukrem pudrem.

Babka ze śliwkami – kilka wskazówek

Po upieczeniu lekko ciepłe ciasto warto oprószyć cukrem pudrem. Porcje tej babki możecie też podać z kulką lodów waniliowych lub ozdobione bitą śmietaną. A na co jeszcze warto zwrócić uwagę, szykując ten wypiek?

  • Do ciasta, zamiast masła możecie dodać olej, dzięki czemu wypiek będzie wilgotniejszy i dłużej zachowa świeżość. Wtedy jajka zmiksujcie z cukrem, a potem połączcie z olejem.
  • Jeśli lubcie intensywniejsze smaki, do śliwek możecie też dodać odrobinę mielonego kardamonu.
  • Ciasto to można jeść wkrótce po upieczeniu. Jednak najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zyska więcej wilgoci od śliwek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...