Gołąbki nadziewam pożywnym, wyrazistym farszem. Mała zmiana, a wszyscy wolą je od tradycyjnych

Dodano:
Gołąbki z kapusty Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Gołąbki to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Pożywny farsz zamknięty w liściach kapusty, podany z sosem to danie pyszne i kompletne. Ja nieco zmieniłam skład nadzienia i okazało się, że moja rodzina woli tę wersję.

Gołąbki z kapusty można nadziewać różnymi farszami, jednak najpopularniejszy jest ten z mielonego mięsa i ryżu. Rzeczywiście wszystkie jego składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą razem pełne danie obiadowe. Ja jakiś czas temu zmodyfikowałam nieco skład gołąbków i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę.

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

By z kapusty dało się formować gołąbki, trzeba ją odpowiednio przygotować. Z całą pewnością trzeba ją podzielić na pojedyncze liści. A żeby to się udało, należy wybrać dość lekką główkę z luźno ułożonymi liśćmi. Można próbować delikatnie ściągać je jeden po drugim, a potem sparzać. Jednak mniejsze ryzyko porwania liści jest wtedy, gdy najpierw kapustę sparzymy, a potem zaczniemy zdejmować z główki liście.

W jaki sposób sparzyć kapustę? Klasycznie robi się to w garnku. Z kapusty wykrawa się głąb, wkłada się ją do garnka, wycięciem do dołu i zalewa wrzątkiem. Potem gotuje na niedużym ogniu, aż wierzchnia warstwa liści zmięknie. Po wyjęciu kapusty z garnka i przestudzeniu ściąga się z niej elastyczne liście, a jędrną główkę ponownie gotuje w gorącej wodzie. Sposób ten jest skuteczny, jednak dosyć pracochłonny. Dlatego jakiś czas temu garnek zamieniłam na kuchenkę mikrofalową i całość idzie szybciej i sprawniej.

W miejsce po wydrążonym głąbie wlewam trochę wody, główkę zawijam w folię spożywczą lub wkładam do torebki foliowej i szczelnie zamykam. Potem podgrzewam na maksymalnej mocy przez 12-18 minut. Po wystudzeniu liście ściąga się bez problemu i są zmiękczone do samego środka.

Jak zrobić gołąbki z wyrazistym farszem?

Sparzone, pojedyncze liście kapusty pozbawiam zgrubień przy pomocy noża i są gotowe do nadziewania. Teraz czas przyrządzić farsz. Ten, który podbił podniebienia mojej rodziny, zrobiłam z mielonego, mieszanego mięsa i kaszy jęczmiennej. Ma ona bardziej wyrazisty smak niż ryż, dzięki czemu gołąbki były pełne smaku. Ugotowałam je w sosie pomidorowym, który dodatkowo podbił ich smak.

Przepis: Gołąbki z mięsem i kaszą

Gołąbki z kapusty nadziewane wyrazistym, pożywnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

Na gołąbki:

  • 1 średniej wielkości, lekka główka kapusty białej
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub wieprzowego)
  • 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz

Na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub przecieru)
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kapustyKapustę opłucz, wytnij z niej głąb, wlej do środka szklankę wody, umieść ją w torebce foliowej, szczelnie zamknij. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez ok. 12 minut. Po tym czasie wystudź ją, wylej wodę i podziel kapustę na pojedyncze liście. Nożem zetnij z nich grube unerwienie.
  2. Przygotowanie farszuKaszę opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, wystudź. Do mielonego mięsa dodaj kaszę, podsmażoną na maśle, posiekaną cebulę oraz jajko. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem ziołowym, czarnym i solą.
  3. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, przesmaż na nim krótko mąkę. Wlej bulion wymieszany z passatą i koncentratem. Całość gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw go do smaku.
  4. Formowanie i duszenieNa każdy liść nałóż porcję farszu, zawiń boki i zwiń w rulonik. Dno garnka wyłóż niewykorzystanymi liśćmi. Ułóż na nich ścisło gołąbki, zalej je sosem, przykryj liśćmi kapusty. Duś pod przykryciem ok. godzinę.

Jak wykończyć i podać gołąbki?

Uformowane gołąbki można ugotować lub upiec. Niektórzy wcześniej obsmażają je na patelni, jednak ja nigdy tego nie robię. Układam je tylko w garnku na warstwie liści, zalewam sosem pomidorowym (można też wywarem), przykrywam liśćmi i gotuję na niedużym ogniu ok. godzinę, aż będą miękkie. Jeśli zdecydujecie się upiec gołąbki, też możecie podlać je sosem lub wywarem, ale nie jest to konieczne. Wystarczy potem podać je z oddzielnie przygotowanym sosem pomidorowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...