Zetrzyj marchewkę i zrób ten placek z kremem i czekoladą. Zwykłe ciasto marchewkowe pójdzie w odstawkę
Ciasto marchewkowe nie kojarzy się z cienkim plackiem. A to ciasto formą przypomina bardziej brownie: jest płaskie i najlepiej piec je na dużej, płaskiej blasze. To ciasto w stylu klasycznego blondie, tyle że w wersji z marchewką i orzechami. A my do tego dodajemy jeszcze maślany krem i czekoladę.
Jak zrobić placek marchewkowy z kremem i czekoladą?
To ciasto bardzo proste, ale do jego zrobienia przyda się mikser lub robot. Chodzi o to, aby zmiksować na puszystą masę miękkie masło (wyjmij składniki wcześniej z lodówki) z cukrem, a potem jajkami. Masa ma być puszysta, a cukier się rozpuścić. Potem można dodawać resztę składników.
Ciasto najlepiej piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną masła. Kiedy ciasto się piecze, możesz uszykować krem: tu wystarczy jedynie zmiksować na składniki. Krem ma być lekki i puszysty, robi się go również na bazie miękkiego masła, ale potem, kiedy włożysz ciasto do lodówki, aby się schłodziło, krem zgęstnieje i lekko stężeje.
Dekorowanie czekoladą najlepiej zostawić na sam koniec i moment, kiedy ciasto (a przede wszystkim krem) będzie dobrze schłodzone. Wówczas czekolada szybko stężeje. Można tu wykorzystać tabliczkę gorzkiej czekolady, ale też gotowe polewy czekoladowe do rozpuszczania w kąpieli wodnej.
Przepis: Placek marchewkowy z kremem i czekoladą
Pyszne ciasto z korzenną nutą.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Wegetariańska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 45 min.
 - Liczba porcji
 - 16
 - Liczba kalorii
 - 314 w każdej porcji
 
Składniki
na ciasto:
- 175 g mąki
 - 115 g miękkiego masła
 - 350 g cukru trzcinowego
 - 2 jajka
 - 125 g drobno startej marchewki
 - 70 g orzechów włoskich
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
na krem:
- 150 g miękkiego masła
 - 250 g serka mascarpone
 - 150 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
dodatkowo:
- 90 g gorzkiej czekolady
 
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło i cukier zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii, jajka i ubijaj, aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekane orzechy i tartą marchewkę. Wymieszaj, przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 40 minut w temperaturze 165 stopni.
 - Robienie kremuZmiksuj na puszystą masę składniki na krem.
 - Łączenie ciasta i kremuNa dobrze wystudzone ciasto nałóż krem, wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj nią dobrze schłodzone ciasto (patrz zjęcie).
 
Jak podawać placek marchewkowy z kremem i czekoladą?
To ciasto wręcz stworzone do kawy: szczególnie polecamy je w najprostszej wersji, czyli z filiżanką czarnej, dobrej kawy. Można je też serwować z herbatą.
Gotowe ciasto świetnie smakuje i ładnie wygląda, kiedy jest udekorowane świeżymi owocami. Mogą to być np. maliny, truskawki, porzeczki albo borówki. Dodadzą świeżości, koloru i nieco przełamią słodycz samego ciasta i kremu.