Na biszkopt kładę dwa kremy i mam najlepszy sernik tiramisu. Deser zachwyca każdego

Dodano:
Sernik tiramisu Źródło: Shutterstock / Hashem Issam Alshanableh
Na biszkoptowy spód wykładam dwie kremowe masy. To ciasto łączy smaki dwóch uwielbianych deserów i można je zrobić bez pieczenia. Sprawdź prosty przepis na elegancki sernik tiramisu.

Sernik tiramisu to dziecinnie prosty w przygotowaniu deser, który smakuje i wygląda obłędnie oraz nie wymaga wielkiego wysiłku. Przepis idealny na co dzień i na specjalne okazje. Często robię to ciasto do weekendowej kawy.

Z ilu jajek upiec cienki biszkopt na spód?

Cienki spód biszkoptowy najlepiej upiec z 3 średnich lub 2 dużych jajek. Proporcje pozostałych składników to po 1 łyżce mąki pszennej na każde jajko. Proporcje cukru i tłuszczu (używam klarowanego masła, ale możesz je zastąpić olejem) można dopasować do indywidualnych preferencji. Ja dodaję 2/3 łyżki cukru, żeby ciasto nie było bardzo słodkie (można zwiększyć ilość do 1-2 łyżek) oraz 1 łyżeczkę masła (możesz pominąć, ale wówczas biszkopt może opaść po upieczeniu). Jeżeli chcesz, żeby spód był bardzo wilgotny, to możesz dodać 2 łyżeczki masła.

Jak zrobić sernik tiramisu bez pieczenia?

Przygotowanie sernika tiramisu zaczynam od upieczenia domowego biszkoptu bez proszku do pieczenia. Jeśli nie chcesz włączać piekarnika, możesz zrobić spód z okrągłych lub podłużnych biszkoptów. Piekę spód w tortownicy o średnicy 24-26 cm. Gdy jest gotowy i stygnie, zabieram się za przygotowanie bazy serowo-śmietanowej z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki i roztopionej białej czekolady, która sprawia, że nie trzeba stabilizować sernika żelatyną. Połowę tak przygotowanej masy łączę z aromatycznym, ostudzonym espresso, odrobiną likieru amaretto i naturalnego kakao.

Wskazówka: zamiast serka mascarpone możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka, sera ricotta, serka śmietankowego oraz 3-krotnie zmielonego twarogu.

Przepis: Sernik tiramisu

Ten kremowy deser na delikatnym spodzie rozpływa się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
491 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2/3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka roztopionego masła klarowanego

Na masę:

  • 750 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g roztopionej białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 150 ml espresso
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

Do dekoracji:

  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na biszkoptOddziel żółtka od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i klarowane masło (wystudzone). Miksuj do połączenia się składników. Na koniec przesiej do miski mąkę pszenną i wmieszaj ją silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną.
  2. PieczeniePrzełóż ciasto biszkoptowe do wyłożonej papierem formy i piecz do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 20 minut. Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i wystudź.
  3. Przygotowanie masy serowejDo dużej miski wlej schłodzoną śmietankę kremówkę i ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone z ekstraktem waniliowym. Do mascarpone stopniowo dodawaj roztopioną, ostudzoną białą czekoladę i miksuj do połączenia się składników. Następnie partiami dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na niskich obrotach.
  4. Dodanie espresso, amaretto i kakaoOdłóż połowę masy serowej do osobnej miski. Do pozostałej części dodaj ostudzone espresso, likier amaretto oraz kakao (opcjonalnie) i wymieszaj.
  5. Wykonanie i chłodzenieNa wystudzony spód biszkoptowy wyłóż ciemną i jasną masę. Wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw ciasto do lodówki na 4-5 godzin.

Sernik tiramisu podaję mocno schłodzony. Przed podaniem dekoruję wierzch ciasta kakao.

Rada: Biszkopt z 3 jajek doskonale sprawdza się jako spód nie tylko sernika tiramisu, ale także innych ciast. Możesz wykorzystać go do ciasta z masą budyniową, truskawkami i galaretką, klasycznego sernika na zimno, a także truskawkowego lub czekoladowego sernika bez pieczenia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...