Blenduję kilka składników i mam zdrowe śniadanie. 5 minut roboty, a energia na parę godzin

Dodano:
Zielone smoothie Źródło: Shutterstock / Elena Verba
Śniadanie nie zawsze trzeba jeść, czasami można je wypić. Spożywa się je wtedy szybciej, a i przyrządza też w kilka chwil. Spójrzcie tylko na to apetyczne smoothie, które jest napakowane wartościowymi składnikami. Robię je 5 minut.

Jeśli nie macie czasu na szykowanie rano kanapek czy jajecznicy, postawcie na smoothie. Ten zawiesisty napój jest na tyle wartościowy i sycący, że może zaspokoić głód i dostarczyć energii na kilka godzin. W kubku miksującym lub przy pomocy blendera robi się go co najwyżej 5 minut.

Z czego zrobić pożywne smoothie?

Smoothie to zawiesisty, pożywny napój, którego podstawą są zwykle warzywa i owoce. Najlepiej sprawdzają się te miękkie i delikatne, które łatwo jest rozdrobnić blenderem, np. banan, jagody, maliny, mango, szpinak, jarmuż, awokado. Do smoothie dodaje się również płynny produkt, który ma za zadanie rozrzedzić napój, ale często wzbogaca go jednocześnie w wartościowe składniki. Mogą nim być np.: jogurt naturalny, kefir, mleko, napoje roślinne czy woda kokosowa.

Jak zrobić zielone smoothie na śniadanie?

Zielone smoothie kojarzy się z porcją zdrowia. I rzeczywiście tak jest, bo dostarcza mnóstwo wartościowych składników. Można je zrobić z różnych składników. Ja sięgnęłam po awokado, szpinak i kiwi i zblendowałam je z bananem, borówkami oraz wodą mineralną. Tę ostatnią można zastąpić wodą kokosową, napojem roślinnym czy kefirem. Wszystko zależy od tego, jaki efekt smakowy i odżywczy chcemy uzyskać.

Ja dzięki takiemu składowi otrzymałam napój bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy, sole mineralne i błonnik. Jest on również zasobny w przeciwutleniacze, które ograniczają wpływ wolnych rodników na organizm i ma działanie oczyszczające.

Przepis: Zielone smoothie

Pożywny napój na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
270

Składniki

  • 1/2 awokado
  • 1 kiwi
  • 20 g świeżego szpinaku
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki borówek amerykańskich
  • 100 ml wody mineralnej lub kokosowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZ awokado usuń skórkę i pestkę. Szpinak opłucz, osącz. Kiwi obierz, pokrój na kawałki. Banan obierz, podziel na kawałki. Borówki opłucz.
  2. BlendowaniePrzygotowanie składniki umieść w kubku miksującym. Dodaj wodę, zblenduj je na gładką masę. W razie potrzeby dosłodź do smaku.

Czym warto wzbogacić zielone smoothie?

W moim smoothie najbardziej sycącym składnikiem jest awokado. To dzięki zawartości zdrowych tłuszczów. Jeśli jednak chcecie, aby napój był jeszcze bardziej odżywczy, możecie go wzbogacić również innymi produktami. Świetnie sprawdzą się np.: jogurt naturalny, orzechy, pestki dyni czy słonecznika, płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane, masło orzechowe, kakao oraz miód.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...